Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Προσφυγικό: Συνεχείς αφίξεις. Εμπόδια στις επαναπροωθήσεις βάζει η Τουρκία.

Παρά την πολυδιαφημισμένη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με την Τουρκία για


την οποία μάλιστα «πανηγύριζε» η ελληνική κυβέρνηση, οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την  Τουρκία να μην φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την τακτικής.

Συνολικά οι πρόσφυγες και (λαθρο)μετανάστες σε όλη τη χώρα φέρονται είναι 52.666 με την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά να εξακολουθεί να είναι απελπιστική καθώς στον καταυλισμό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρίσκονται 4.668 ενώ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν 11.269 άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνία για το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν τόνισε:«Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία», 
Με βάση τη συμφωνία του Μαρτίου, η Τουρκία δέχεται να επιστραφούν στο έδαφός της όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, εφόσον έφτασαν στο ελληνικό έδαφος ύστερα από τις 20 Μαρτίου. Ως αντάλλαγμα, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία, ένας Σύρος πρόσφυγας που έχει καταγραφεί και διαμένει στη γείτονα χώρα θα μετεγκατασταθεί στη Γηραιά Ήπειρο, με προσωρινό όριο τις 72.000 μετεγκαταστάσεις.
Εν τω μεταξύ, σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, μετά τα επεισόδια σε Ειδομένη, Σάμο και Χίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.