“Άνω κάτω” οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ,ΕΕ και Ιράν. Άπαντες την καλούν να σταματήσει
άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων αλλά η Άγκυρα αντεπιτίθεται με σφοδρότητα έναντι όλων.
Πρώτα απ΄ όλα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε τα σχόλια του Επιτρόπου της Γερμανίας στην ΕΕ “πολιτιστικό ρατσισμό”.
Ο Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει ότι το πιθανότερο είναι πως η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόεδρος της χώρας.
Η Τουρκία αρνείται επίσης ότι έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία με τους Κούρδους υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας παραμένουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη παρά τις υποσχέσεις ότι θα μετακινηθούν ανατολικά, κάτι που είναι απαράδεκτο. Αυτό δήλωσε σ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ στο πρακτορείο Anadolu.
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα για να του γίνουν συστάσεις για τις δηλώσεις των ΗΠΑ περί εκεχειρίας.
Τέλος το Ιράν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει “γρήγορα” τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις για να μην περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
“Η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, τον οποίο επικαλείται σήμερα η ιρανική τηλεόραση. Οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία “προκαλούν τον θάνατο αθώων και είναι αναγκαίο ο τουρκικός στρατός να σταματήσει γρήγορα τις στρατιωτικές του ενέργειες”, υπογράμμισε.
Το Ιράν είναι ο βασικός υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην περιοχή. Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, στέλνοντας στη Συρία στρατιωτικούς συμβούλους και εθελοντές για να πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού τις ένοπλες οργανώσεις ανταρτών και τους τζιχαντιστές.