Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι Τούρκοι με έγγραφο στον ΟΗΕ διεκδικούν όλη την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου

Αποκάλυψη των κρυφών σχεδίων και κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας αποκαλύπτει έγγραφο που κατέθεσε η γείτονα στον ΟΗΕ.
Με το έγγραφο της η Άγκυρα ζητεί σχεδόν όλη την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου. 
 Επί της ουσίας, η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλη την κυπριακή υφαλοκρηπίδα δυτικά του νησιού όπως και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.
 Το έγγραφο κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Χαλίτ Τσεβίκ και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 2 Μαΐου σε απάντηση της επιστολής του Κύπριου πρέσβη Νίκου Αιμιλίου ο οποίος είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους που αμφισβητούσαν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της. Στο έγγραφο η Άγκυρα δηλώνει ότι ως η χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα σε όλη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E, που συμπίπτει ουσιαστικά με το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου στην δυτική πλευρά του νησιού.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει «ipso facto και ab initio νόμιμα , κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνονται δυτικά του 32°16'18″E» και δηλώνεται ότι τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή συμπίπτουν με την μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου και στα δυτικά το όριο της θα είναι το σημείο που θα οριστεί σε συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων ,που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές συνθήκες».
 Η τουρκική προκητικότητα ξεπερνά κάθε προηγούμενο καθώς με τη συγκεκριμένη επιστολή:
 -«Εξαφανίζει όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου ,καθώς μονομερώς θεωρεί ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια και συνεπώς η τουρκική υφαλοκρηπίδα οριοθετείται, όπως δηλώνει, με βάση την μέση γραμμή με την Αίγυπτο. Συγχρόνως περιορίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι του σημείου όπου θα υπάρξει «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου» παραπέμποντας πολυφασικά στην συμπίεση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και των ανατολικών ακτών της Κρήτης.
 -«Εξαφανίζει» όλη την κυπριακή υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου πέραν των χωρικών υδάτων της. Ακόμη και στο νότιο τμήμα όμως του νησιού όπου βρίσκει εύκολα εφαρμογή η αρχή της μέσης γραμμής (με ΙσραήλΑίγυπτο) η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, για λογαριασμό των ...Τουρκοκυπρίων.
 -Με την αναφορά σε συμφωνίες οριοθέτησης «μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χωρών ,που θα λαμβάνει υπόψη τις σχετικές και ειδικές συνθήκες» η Τουρκία απορρίπτει κάθε διμερή συμφωνία(π.χ. μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ή τις υπάρχουσες όπως αυτή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου), απορρίπτοντας επίσης τις βασικές αρχές της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλούμενη τις ...«ειδικές συνθήκες». 
 Δείτε το έγγραφο: