Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Yolculuk (Το Ταξίδι):Τουρκική ταινία κόλαφος. Η χώρα έχει «πλημμυρίσει» από φανατικούς τζιχαντιστές και δολοφόνους

Η νέα τουρκική δραματική ταινία Yolculuk (Το Ταξίδι) δείχνει τη ζωή ενός νεαρού Τούρκου που έχει κατηχηθεί με τις ιδέες της τζιχάντ και ταξιδεύει προς τη Συρία για να πολεμήσει κατά της χώρας, θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου (trailer).ο Ηλίας Σιατούνης σε άρθρο του παρουσιάζει μια τουρκική αποκαλυπτική ταινία. Όπως αναφέρει, ο σκηνοθέτης Μουσταφά Κενάν Αιμπαστί  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputniknews αναφέρει ότι επιθετική πολιτική της Άγκυρας προς τη Συρία έχει καταστρέψει τις ζωές πολλών Τούρκων πολιτών της. Όλοι αυτοί αφού κατηχήθηκαν στη Τζιχάντ, αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα και να ενταχθούν σε τζιχαντιστές ομάδες σε άλλη χώρα.


Το δράμα αφηγείται το ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης και της επιθετικής πολιτικής της, καθώς και το πολύπλοκο σύστημα των σαλαφιστών ιεροκηρύκων που ευθύνονται για την σύγχυση του ήρωα της ταινίας Μεχμέτ, που τον οδηγεί να ενταχθεί στις τάξεις τρομοκρατικής οργάνωσης στην άλλη άκρη της χώρας, δήλωσε ο Aybasti.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία δείχνει το πώς, στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ρίχνει λάδι στη φωτιά στη γειτονική Συρία, με την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, που τελικά απέτυχαν κάτι που γύρισε μπούμερανγκ κατά της Άγκυρας.

«Η Τουρκία έχει βυθιστεί σε έναν αιματηρό πόλεμο που οδηγούν με την σειρά του σε συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η χώρα έχει γίνει μαγνήτης για χιλιάδες φανατικούς τζιχαντιστές και δολοφόνους,» είπε στο  sputnik ο Aybasti.
Είπε επίσης ότι πολλοί νέοι άνδρες σκέφτονται να πάνε στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες. Πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε την ταινία, γιατί δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα των οργανώσεων, τα κόλπα τους και τις μεθόδους πλύσης εγκεφάλου, επισημαίνει εδώ το Sputnik.
Ο Beran Soysal, ο ηθοποιός που έπαιξε τον Μεχμέτ, είπε ότι βαθιά μέσα στον ψυχισμό του κεντρικού χαρακτήρα δεν θέλει πραγματικά να ενταχθεί στους τρομοκράτες στη Συρία. Ενώ η αναζήτηση για το νόημα της ζωής να είναι κάτω από τη συνεχή επίδραση του δεσποτικού πατέρα του και τους συντηρητικούς συγγενείς του, ο Μεχμέτ εμπλέκεται με μέλη μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης και αρχίζει να παρίσταται σε συνεδριάσεις τους.
«Κατά τη γνώμη μου, ένας άνθρωπος που δεν έχει χάσει εντελώς την ανθρωπιά του και την ικανότητα να σκέφτεται δεν μπορεί να γίνει τζιχαντιστής… Τα ριζοσπαστικά θρησκευτικά δόγματα επηρέασαν τη ζωή του του Μεχμέτ και κάθε φορά που προσπαθούσε να πάρει μια απόφαση ένιωθε απίστευτη πίεση,» είπε ο Soysal, προσθέτοντας ότι συχνά οι νέοι, αποπροσανατολισμένοι άνδρες, όπως ο Μεχμέτ, χάνουν την πορεία τους και πέφτουν στα χέρια των ισλαμιστών φονταμενταλιστών.
Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011. Πολλές επαναστατικές ομάδες, όπως η Daesh και η Nusra Front, δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα τουρκικά σύνορα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται ευρέως από επίδοξους τζιχαντιστές μαχητές για να περάσουν στην Συρία. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να κρατήσει τους ξένους μακριά από τα σύνορα, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πλήρως την εισροή των επίδοξων τζιχαντιστών.
Τον Απρίλιο του 2014, το ΥΠΕΞ της Συρίας κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για την παροχή άμεσης υλικοτεχνικής και στρατιωτικής υποστήριξης σε τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ηλίας Σιατούνης
BSM-Bağımsız Sinema Merkezi 
www.bagimsizsinemamerkezi.org
bagimsizsinemamerkezi@gmail.com
(0549) 430 56 07