Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αερομαχίες ισπανικών Eurofighter και βελγικών F-16 του ΝΑΤΟ με ρωσικά Su-27 στην Βαλτική

Σοβαρά επεισόδια έγιναν μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στη Βαλτική όταν ΝΑΤΟϊκά μαχητικά που φέρονται να είναι Ισπανικά Eurofighter Typhoon και βελγικά F-16 ενεπλάκησαν τρεις φορές σε αερομαχίες με Su-27 ενώ η Μόσχα απογείωσε Su-24 και στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22Μ3.
 
Oι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις κινήσεις τους στέλνοντας F-22 Raptor σε ρουμανική αεροπορική βάση της Μαύρης Θάλασσας μόλις 400 χλμ από τη ρωσική στρατιωτική βάση της Σεβαστούπολης και της Κριμαίας και αποδεσμεύουν φωτογραφία.
 
Πληροφορίες από τη Μόσχα φέρουν τη Ρωσία να "απαντάει" άμεσα και δυναμικά στις ΝΑΤΟϊκές προκλήσεις περί δημιουργίας νατοϊκού Στόλου Μαύρης Θάλασσας, της παρουσίας των F-22 στη Ρουμανία και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία και Βαλτική. Παρακάτω θα δείτε βίντεο από τις νατοϊκές ασκήσεις (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ).
 
Τo NATO διεξήγαγε αυτές τις ημέρες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία. Το Πεντάγωνο δεν έκρυψε ότι σκοπός των ασκήσεων είναι να "σταλεί καθαρό σήμα" στη Ρωσία.
 
Την προκλητική αυτή ανακοίνωση είχε κάνει ο αναπληρωτής Διοικητής της μονάδας StrikforNATO, Paddy McAlpine.
 
Στην Εσθονία είχαν αφιχθεί πολεμικά πλοία της Συμμαχίας και 2.600 προσωπικό των ναυτικών δυνάμεων.
 
Στις διήμερες ασκήσεις με την ονομασία Ramstein Alloy, συμμετείχαν στρατεύματα από Εσθονία, Λιθουανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πολωνία, ΗΠΑ, Βρετανία καθώς και από Σουηδία και Φινλανδία.  
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, αρκετά μαχητικά του ΝΑΤΟ χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό απογειώθηκαν από αεροπορικές βάσεις στη Βαλτική και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ρωσικά μαχητικά.
 
Τα μαχητικά του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Siauliai της Λιθουανίας και την Amari της Εσθονίας και ενεπλάκησαν τρεις φορές με τα ρωσικά μαχητικά στη Βαλτική.
 
"Στις 18 Απριλίου, μαχητικά του ΝΑΤΟ που διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις στη Βαλτική απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Siauliai για να αναχαιτήσουν μαχητικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πετούσαν από και πίσω στο Καλίνινγκραντ. Τα μαχητικά πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης έχοντας απενεργοποιημένους τους αναμεταδότες και δεν διατηρούσαν επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον πύργο ελέγχου" ανέφερε η ανακοίνωση.
 
Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά μαχητικά ήταν ένα Su-27 και δύο Su-24 που είχαν απογειωθεί από το Καλίνινγκραντ.
 
Στις 21 Απριλίου σημειώθηκαν ακόμη δύο περιστατικά καθώς ΝΑΤΟϊκά μαχητικά απογειώθηκαν ξανά για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά μαχητικά.
 
"Μαχητικά από την αεροπορική βάση Siauliai αναχαίτισαν δύο Su-24 που είχαν απογειωθεί από το Kaliningrad. Ταυτόχρονα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά από την αεροπορική βάση Amari αναγνώρισαν και συνόδεψαν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22 που είχαν απογειωθεί από τη Ρωσική ενδοχώρα".
 
Σημειώνεται ότι Ισπανικά και Βελγικά μαχητικά πραγματοποιούν περιπολίες στη Βαλτική σύμφωνα με το νατοϊκό επιχειρησιακό πλάνο που είχε δημιουργηθεί τον Απρίλιο του 2004.
 
Η Ισπανία έχει στείλει τέσσερα Eurofighter Typhoon στην αεροπορική βάση Siauliai ενώ το Βέλγιο 4 F-16 στην αεροπορική βάση Amar.
 
Ταυτόχρονα η Λετονία κατηγορεί τη Ρωσία ότι πολεμικό της πλοίο παραβίασε τα χωρικά της ύδατα.
 
"Στην Λετονική αποκλειστική οικονομική ζώνη ρωσικό πολεμικό πλοίο εισχώρησε κατά πέντε ναυτικά μίλια" σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ μεταστάθμευσαν δύο F-22 Raptor και ένα KC-135 σε ρουμανική αεροπορική βάση της Μαύρης Θάλασσας.
 
Τα δύο F-22 Raptor προέρχονται από τη βρετανική αεροπορική βάση Lakenheath.

 του Βασίλη Καπούλα

Δείτε τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι.




- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160425/defencenet/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1#sthash.mlyixCuM.EE8kNO9l.dpuf