Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ. Αερομαχίες ρωσικών με ισραηλινο-ιορδανικά μαχητικά

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ είχαμε καθώς μετά τις προσφάτως αποκαλυφθείσες αερομαχίες μεταξύ ρωσικών και ιραηλινών μαχητικών
με χρήση πυρών από την ρωσική πλευρά, προστίθενται και νέες αερομαχίες πάνω από τον ουρανό της νότιας Συρίας στις οποίες συμμετείχαν προς υπεράσπιση της ισραηλινής πλευράς ιορδανικά F-16!
 
To περιστατικό έλαβε χώρα σε μη καθορισμένη χρονικά περίοδο αλλά το αποκάλυψε ο ίδιος ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντουλάχ δίνοντας αναφορά (!) σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου  «ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ευρίσκονταν σε  αποστολή ανίχνευσης της ισραηλινής αεράμυνας στη νότια Συρία και πετούσαν χαμηλά όταν αναχαιτίσηκαν από ισραηλινά F-15  και ιορδανικά F-16» όπως αναφέρει η Ηaaretz
 
«Οι Ρώσοι σοκαρίστικαν  και κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να τα βάλουν μαζί μας» φέρεται να δήλωσε με υπέρμετρο ενθουσιασμό ο Ιορδανός Βασιλιάς .
 
«Το περιστατικό προκάλεσε την σύγκληση μιας τριμερούς συνάντησης για να γίνουν προσπάθειες για την μείωση της έντασης, στην οποία η Ιορδανία συχνά μιλούσε για λογαριασμό του Ισραήλ, ειδικά  κατά την συζήτηση των αεροπορικών αποστολών που σχετίζονται με το νότιο τμήμα της Συρίας από ρωσικά μαχητικά», δήλωσε ο Ιορδανός βασιλιάς. 
 
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Αμμάν όπου και παραβρέθηκε ένας Αμερικανός αξιωματούχος καιο επικεφαλής της  ισραηλινής Μοσάντ.
 
«Συζητήσαμε την  ιδέα για το πώς θα  κρατήσουμε τους Ρώσους στην θέση τους» είπε  ο βασιλιάς στα  μέλη  του αμερικανικού  Κογκρέσου.
 
Πάντως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας  του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με τα γεγονότα αυτά και δεν τα επιβεβαίωσε αλλά ούτε και τα διέψευσε που σημαινει ότι το Ισραήλ επιλέγει να αφήνει τον Ιορδανό βασιλιά ως έναν άτυπο εκπρόσωπό του να μιλάει στην θέση του.
 
«Είπαμε στην Ρωσία ότι θέλουμε να εξουδετερώσει την Al Nusra», είπε ο Αμπντουλάχ, αναφερόμενος στο παρακλάδι  της Αλ Κάιντα στην  Συρία.
 
«Η Ρωσία ζήτησε να τους δώσουμε τις θέσεις τους για να τους χτυπήσει, αλλά αρνηθήκαμε, για να μην τους δώσουμε αφορμή να χτυπήσουν την  συριακή αντιπολίτευση του FSA» παραδεχόμενος έτσι ότι ο FSA χαίρει της ισραηλινής αλλά και της ιορδανικής προστασίας.
 
Η κατάσταση είναι  διαφορετική στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου «η Ρωσία τους βομβαρδίζει όλους», είπε ο Αμπντουλάχ.
 
Σημειώνεται ότι αερομαχία μεταξύ δύο Su-30 της RuAF με τέσσερα ισραηλινά F-16 έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες πάνω από την ρωσική βάση του Hmeimim στην Συρία καθώς τα ισραηλινά μαχητικά ερχόμενα από την Μεσόγειο πέταξαν πάνω από την Λαττάκεια.
 
Η ρωσική διοίκηση της βάσης έδρασε άμεσα με βάση τους κανόνες εμπλοκής και απογείωσε αμέσως προς αναχαίτιση δύο Su-30 που είναι κατάλληλα για dogfights.
 
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στην βάση S-300 και S-400 τέθηκαν άμεσα σε λειτουργία με σκοπό των εγκλωβισμό των ισραηλινών μαχητικών κάτι που δεν διευκρινίζεται τελικώς εάν έλαβε χώρα από τις ίδιες ισραηλινές πηγές.
 
Η αερομαχία κατέληξε σε εμπλοκή με ότι αυτό συνεπάγεται και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αποδεσμευθούν λίγο πριν το τελικό στάδιο που ήταν η ανταλλαγή πυρών με τα ρωσικά Su-30 να επιστρέφουν στην βάση τους και τα ισραηλινα F-15s να συνεχίζουν την πτήση τους
 
Οι διαχειριστές δικτύων που επιτηρούν την αεροπορική κυκλοφορία πάνω από τον συριακό ενάεριο χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο είπαν ότι σύμφωνα με την ανταλλαγή μηνυμάτων και από τις δύο πλευρές υπήρξε σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει αναταλλαγή πυρών!
Μετά την αερομαχία έρχεται ο ισραηλινός Τύπος να αποκαλύψει (χωρίς όμως ακριβείς τοποθεσίες και ημερομηνίες) ότι ήδη σε δύο περιπτώσεις ρωσικά μαχητικά έχουν ανοίξει πυρ κατά ισραηλινών μαχητικών χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν επλήγησαν από τα ρωσικά πυρά.
 
Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την ρωσοισραηλινή ένταση έχει να κάνει με τα Υψώματα του Γκολάν.
 
Επικρατεί οργή στο Ισραήλ από τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία, θέση που εξέφρασε και ο ειδικός απεσταλμένος για το συριακό, Staffan de Mistura, λέγοντας ότι έχουν παράνομα προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε για πρώτη φορά έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του Γκολάν και έπειτα διέταξε αιφνιδιαστικές ασκήσεις στην περιοχή.
 
Για το λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στην περιοχή και oι εμπλοκές μεταξύ Su-30 και F-15...
 
Πριν λίγες ημέρες τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως Β.Πούτιν και Μ.Ομπάμα συμφώνησαν για την επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία!
 
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την επιστροφή του Γκολάν στη Συρία.
 
Οι δύο ηγέτες έδωσαν την έγκρισή τους στον Αμερικανό ΥΠΕΞ John Kerry και τον υπουργό εξωτερικών Sergei Lavrov αντίστοιχα, να συμπεριλάβουν σχετικό άρθρο σε πρόταση που θα κατατεθεί στην διάσκεψη της Γενεύης για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
 
Άμεση ήταν η απάντηση Νετανιάχου στις ΗΠΑ λέγοντας "τα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν στο Ισραήλ"!
 
Οι ΗΠΑ απάντησαν στη δήλωση αυτή του Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν τις διεκδικήσεις των Ισραηλινών σε στρατηγικό επίπεδο.
 
Ο εκπρόσωπος του State Department John Kirby δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν τμήμα του Ισραήλ.
 
«Η θέση των ΗΠΑ πάνω στο θέμα είναι αμετάβλητη και εκφράστηκε τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και από τους Δημοκρατικούς. Οι περιοχές αυτές δεν είναι τμήμα του Ισραήλ και το θέμα της κυριότητας θα πρέπει να οριστεί μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Kirby.
 
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια-η σταθερή και συστηματική εξάπλωση νέων οικισμών, η νομιμοποίηση των φυλακίων και κατεχόμενων εδαφών- οδηγούν εμάς αλλά κυρίως το Ισραήλ προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
 
Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις υπήρξαν αναφορές για τηλεφώνημα του Νετανιάχου στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για κείμενο που κηρύσσει το Γκολάν τμήμα της Συρίας και πρόκειται να περιληφθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία.
 
Η Ιορδανία λόγω γειτονίας με το Ισραήλ προτιμάει να συνταχθεί μαζί του καθώς από την τελευταία πολεμική σύγκρουση του «Γιομ Κιπούρ» το 1973 και μετά, το Αμάν δεν θέλει ποτέ να ξαναεμπλακεί σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ
- See more at: εδώ