Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ειδομένη: Πρόσφυγες έσπασαν αποθήκη του ΟΗΕ αντιδρώντας για τη διανομή μουχλιασμένου φαγητού

Συνεχίζεται η ένταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου σήμερα

ομάδα προσφύγων και λαθρομεταναστών ξέσπασε για τα κλειστά σύνορα και τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.
Οι άθλιες συνθήκες και η έλλειψη φαγητού οδηγούν τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες σε λεηλασίες, καθώς χθες Κυριακή ομάδα προσφύγων εισέβαλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό, όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κατέστρεψαν τα πάντα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες των προσφύγων για τα αλλοιωμένα τρόφιμα. Σήμερα η καταγγελία αφορούσε σε χαλασμένα σάντουιτς με λαχανικά. Διαμαρτυρήθηκαν γι” αυτό χθες έξω από τα ιατρεία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Η καταγγελία  η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση, αφορά μια από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό, η οποία φέρεται ότι μοίραζε το  αλλοιωμένο φαγητό.
Tην ευθύνη προμήθειας του φαγητού έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί.

Να σημειωθεί ότι αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για στομαχικές διαταραχές, εντούτοις κανείς δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία των ΓΧΣ.


Στο νοσοκομείο του Κιλκίς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξημένη προστασία καθώς, πριν από μια εβδομάδα, μαροκινός που μεταφέρθηκε σε κατάσταση μέθης στο νοσοκομείο επιτέθηκε και ξυλοκόπησε έναν νοσηλευτή.

read more at: