Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Επιθέσεις με χημικά σχεδίαζαν τζιχαντιστές σε τουριστικά θέρετρα στο Μαρόκο

Τζιχαντιστές του ISIS απετράπησαν την τελευταία στιγμή από ένα χτύπημα με χημικά αέρια σε
δημοφιλή κυρίως παραθεριστικά κέντρα στο Μαρόκο. Οι ισλαμιστές σχεδίαζαν επίθεση με αέριο μουστάρδας σε τουλάχιστον τέσσερις μαροκινές πόλεις.
Σύμφωνα με την express.co.uk, οι πληροφορίες για τις επιθέσεις -οι οποίες θα ελάμβαναν χώρα  τον Φεβρουάριο, ήρθαν από τον Abdelhak Khiam, τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Μαρόκο.  Ο  Abdelhak Khiam μάλιστα προειδοποίησε ότι μία από τις χημικές ουσίες που θα χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ήταν τόσο ισχυρή που θα σκότωνε όποιον την άγγιζε.
.
Ο Khiam ανέφερε  επίσης ότι: «Είναι πολύ πιθανό ότι το Daesh [άλλο όνομα για το ISIS] μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα χημικά για επιθέσεις στη Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Έχουν ήδη ταξιαρχίες παιδιών και ξέρουμε ότι τα εκπαιδεύουν στα στρατόπεδα τους και επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ απλές ουσίες, προκειμένου να αναπτύξουν αυτά τα όπλα και είναι πολύ εύκολο.»
Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι ο επικεφαλής αντιτρομοκρατικής είπε ότι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν την χημική ουσία, είναι διαθέσιμη στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη.
Το Μαρόκο έχει αποφύγει σε γενικές γραμμές το χάος των κατευθυνόμενων επαναστάσεων που έχει κυριεύσει τα μέρη της Βορειού Αφρικής – κυρίως τη Λιβύη και την Τυνησία – τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές της χώρας  όμως εξακολουθούν να εντοπίζουν πυρήνες των τζιχαντιστών συνδεδεμένες με την ISIS.
Τέλος σημειώνεται ότι περίπου 500.000 Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται την χώρα κάθε χρόνο, και ιδιαίτερα τις μεσογειακές ακτές και πόλεις όπως το Μαρακές και την Καζαμπλάνκα.