Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Εξεγέρσεις προσφύγων και λαθρομεταναστών στη Σάμο, γενικευμένες εντάσεις σε πολλές πόλεις (φωτό - βίντεο)

samos_metanastes
Μετά τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζονται τα προβλήματα και
 οι δυσλειτουργίες διαφόρων φορέων του κράτους από εξεγέρσεις των προσφύγων και λαθρομεταναστών, οι οποίες αρχίζουν να δημιουργούν  θέματα τάξης και ασφάλειας, που αν δεν επιλυθούν, θα μεγεθυνθούν.
Στις 12:45 σήμερα το μεσημέρι οι 560 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο στη Σάμο άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κράτησή τους και ζητούσαν από τους δύο (2!!!) αστυνομικούς που τους φρουρούσαν να τους ανοίξουν τις πόρτες προκειμένου να φύγουν!
Ταυτόχρονα έδιωξαν και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτησή τους, αρνούμενοι να δεχθούν φαγητό!
Άμεσα σήμανε συναγερμός και δύναμη της αστυνομίας του λιμενικού, της Frontex αλλά και διακριτικά του στρατού, έφτασαν στο σημείο προκειμένου να γίνουν προσπάθειες να μεταπειστούν.
samos_metanastes2
 Όμως όσο περνούσε η ώρα οι μετανάστες εκνευρίζονταν περισσότερο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απειλούν με μαχαίρια και σπασμένα κομμάτια γυαλιού, άλλοι προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο, ενώ άλλοι άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη περίφραξη!
Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις δύο  ωρών περίπου, οι επικεφαλείς της αστυνομίας αποφάσισαν για την δική τους ασφάλεια, αφού υπήρχαν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι να ανοίξουν τις πόρτες.
Όπως είναι φυσικό οι κάτοικοι της πόλης αναστατώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αγωνία και ανησυχία, αφού οι διαθέσεις τους ήταν αρκετά άγριες.
samos_metanastes3
Οι μετανάστες  εγκλωβίστηκαν  από ισχυρές δυνάμεις απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου και γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να μεταπειστούν και να γυρίσουν πίσω στο Κέντρο.
Η πρόθεση τους είναι να πάνε στο Λιμάνι Μαλαγαρίου περιμένοντας με την ελπίδα να περάσει κάποιο πλοίο να τους πάρει!
Στη Θεσσαλονίκη επίσης, η τυχόν μακροχρόνια παραμονή προσφύγων  στο λιμάνι, εγκυμονεί κινδύνους να δημιουργηθούν δυσλειτουργίες και θέματα τάξης και ασφάλειας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το λιμάνι δεν είναι ένα πάρκο με αποθήκες, αλλά ένας χώρος με σχέδιο ασφαλείας, το οποίο αν δεν τηρηθεί δεν θα έρχονται πλοία" δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), Δημήτρης Μακρής, στη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας σε επενδυτές στη Θεσσαλονίκη.



πηγές (εδώ), κι (εδώ)