Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΗΠΑ: Προ των πυλών ο οικονομικός όλεθρος-Κόβει δολάρια αξίας 1 τρισ. η Ουάσιγκτον

 
Τα οψώνια της αμαρτίας
Η ιστορία επειδή επαναλαμβάνεται δείχνει ότι το ΚΡΑΧ συνοδεύεται αμέσως μετά με Πόλεμο…Οι ΗΠΑ μπροστά σε μια μαζική κρίση
- Ξεπέρασε τα 23 τρισ. δολάρια το χρέος των ΗΠΑ το 2019
-Πανδημία κορονοϊού: ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. 
-Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας για τον κορονοϊό.
-Ο κορονοιός θα είναι...ανέκδοτο σε σύγκριση με τον επερχόμενο οικονομικό Κορονοιό.
Ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ θυμίζει εδώ και πολλές ημέρες η

οικονομία και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ λόγω της τρομερής πανδημίας του κορωνοϊού.

Πληροφορίες του ξένου τύπου μιλούν για σοβαρή οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, την αρχή της οποίας προσπάθησε να καθυστερήσει ο Ν.Τραμπ, παρόλα αυτά η πανδημία της έδωσε την χαριστική βολή.

Όπως προκύπτει από έκθεση της Michelle Meyer, κορυφαίας αναλύτριας στην Bank of America, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, η κύρια αιτία της οποίας είναι ο κορωναϊός.

“Δηλώνουμε επισήμως ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε ύφεση, κάτι που θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο κόσμο”, φέρεται να δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Meyer, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ύφεση και το ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 0,8%. 


Ταυτόχρονα, η ίδια εκτιμά ότι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου μπορεί να φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια άτομα.

Η κορυφαία αναλύτρια πιστεύει ότι παρά την άνευ προηγουμένου ισχύ της κρίσης, αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμη και για να βγει πιο γρήγορα από αυτή το αμερικανικό κράτος θα πρέπει να δώσει μεγάλα οικονομικά κίνητρα.

Όπως φαίνεται όλα αυτά ήταν υπόψιν των ειδικών στο υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ και για αυτό σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται νέα μέτρα.   

Αποτέλεσμα εικόνας για χ υγειας]Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εκτυπώσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια, (με χρέος 23 τρις....) τα οποία και θα διοχετεύσει στην οικονομία των ΗΠΑ, για να βοηθήσει ως αντιστάθμισμα των καταστροφικών συνεπειών του κορωναϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα σε ένα τεράστιο μέρος των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

Αρκετοί οικονομολόγοι και αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι ακόμη και το τεράστιο πακέτο κινήτρων που εξετάζεται τώρα στον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο μια μικρή ανάσα.

Κάποιοι υποδηλώνουν ότι το ποσό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ίσως πολλά περισσότερα.

"Θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από ό, τι σκέφτονται και να τα κάνουν πολύ πιο γρήγορα, εκτυπώνοντας τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

"Έχουμε ολόκληρες βιομηχανίες όπως η βιομηχανία εστιατορίων που έχουν ήδη καταποντιστεί. Οι αιτήσεις ανεργίας την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι δύο ή τρία εκατομμύρια”, προσθέτει ο ίδιος. 

Ο Shepherdson πρόσθεσε ότι "θα μπορούσαμε να δούμε μια απώλεια 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο. Θα δούμε αριθμούς που ποτέ δεν θεωρούσαμε ως εφικτούς. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό χτύπημα που δέχθηκε οποιαδήποτε αναπτυγμένη οικονομία ποτέ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο".

Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Anthony Scaramucci, ο οποίος διώχθηκε από τον Τραμπ, πρότεινε ότι το σημερινό πακέτο ήταν πολύ μικρό. Ο ίδιος ζητά περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 "Τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα καλύψουν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες οικονομικής δραστηριότητας", δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής διεθνών οικονομολόγων της Deutsche Bank Securities.

"Αν λοιπόν θα διαρκέσει αυτή η πανδημία μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως δεν θα ήταν αρκετό ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, που θα ήταν πραγματικά μόνο μια προκαταβολή”, συνέχισε ο ίδιος.

Ο Slok πρόσθεσε ότι "πρέπει να ισοπεδώσουμε τόσο την καμπύλη του ιού όσο και την καμπύλη της ύφεσης. Έτσι, αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. Αλλά εάν ο ιός επιμένει, ίσως χρειαστούμε πολύ περισσότερα κίνητρα”.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια στιγμή η κρίση του ιού υποχωρήσει, οι  Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση, αφού πολλοί δεν θα έχουν δουλειά ούτε εισόδημα.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί εργάζονται για μικρούς και μεσαίου μεγέθους εργοδότες οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν έξω προτού προλάβουν να πάρουν την ομοσπονδιακή βοήθεια.

"Δεν έχουμε χρόνο εδώ. Χρειαζόμαστε τον επιχειρηματικό τομέα να είναι εκεί όταν τα χρειαζόμαστε, δηλαδή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, όχι τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο Shepherdson.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συνεχίζουν να λένε ότι ενώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι κακό, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα αναβιώσει γρήγορα. Ο πρόεδρος Ν.Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική  οικονομία θα μπορούσε να αναδυθεί "ισχυρότερη από ποτέ".

Ο ΥΠΟΙΚ Steven Mnuchin υποσχέθηκε επίσης μια γρήγορη ανάκαμψη σε μια εμφάνιση στο κανάλι Fox Business Network, προβλέποντας ένα "γιγαντιαίο τέταρτο τρίμηνο", καθώς οι Αμερικανοί θα απελευθερώσουν την "ανεκμετάλλευτη ζήτηση" και θα επιστρέψουν σε "έναν κανονικό κόσμο".

Καλά τα οικονομικά μεγέθη, αλλά πίσω και πάνω από όλα αυτά υπάρχει και μια πανδημία για την οποία πιθανόν θα ξέρει κάτι παραπάνω ο Τραμπ, για να δηλώνει ο υπουργός των οικονομικών του, ότι το δ’ τρίμηνο του 2020 θα εκτοξευτεί η ζήτηση και οι δείκτες της οικονομίας της χώρας σε δυσθεώρητα ύψη. 
https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/6930642_pro-ton-pylon-o-oikonomikos-olethros-kobei-dolaria-axias-1-tris-i-oyasigkton-oi

Πανδημία κορονοϊού 2019–20
Αποτέλεσμα εικόνας για Πανδημία κορονοϊού 2019–20
Μια συνεχιζόμενη πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας 

Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας για τον κορονοϊό
Αποτέλεσμα εικόνας για Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας για τον κορονοϊό
Οργή φαίνεται πως προκάλεσαν στον Λευκό Οίκο δηλώσεις από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, πως ο κορονοϊός μεταδόθηκε στην πόλη Γουχάν και τη χώρα από τον αμερικανικό στρατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για εξηγήσεις και για να διατυπώσει την διαμαρτυρία του.

«Εκλήθη αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ για τον Covid-19», ανέφερε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν προέβη στην κατηγορία με ανάρτησή του χθες στο twitter.

Ο αξιωματούχος είχε γράψει στα αγγλικά «Πότε ξεκίνησε ο ασθενής μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί; Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως να ήταν ο στρατός των ΗΠΑ που έφερε την επιδημία στην Ουχάν. Να είστε διαφανείς! Δημοσιεύστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μας οφείλουν μια εξήγηση!».

Ξεπέρασε τα 23 τρισ. δολάρια το χρέος των ΗΠΑ για πρώτη φορά
Αποτέλεσμα εικόνας για Ξεπέρασε τα 23 τρισ. δολάρια το χρέος των ΗΠΑ για πρώτη φορά
Το «φράγμα» των 23 τρισ. δολαρίων έσπασε το ακαθάριστο χρέος των ΗΠΑ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μέσα ένα χρόνο το χρέος των ΗΠΑ κατάφερε να ανέλθει κατά 1,33 τρισ. δολάρια, στα 23,01 τρισ. δολάρια, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου του 2019 ξεπέρασε τα 22 τρισ. δολάρια. Για το 2019, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7%. Η αύξηση του χρέους δηλαδή ξεπερνά την ανάπτυξη την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως η οικονομία βρίσκεται στο ισχυρότερο σημείο στην αμερικανική ιστορία - «Greatest Economy in American History!».

Αξίζει να επισημάνουμε πως ως υποψήφιος για την προεδρία το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να μειώσει το χρέος επιτυγχάνοντας καλύτερες εμπορικές συμφωνίες. Αυτό δεν επαληθεύτηκε. Η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται αλλά συνεχίζει να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% (1,9%) με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 50 χρόνια στο 3,5%.

Παρ'όλα αυτά ερωτήματα γεννά σε κύκλους διεθνών αναλυτών για το πόσο μπορεί να διογκωθεί το αμερικανικό χρέος αν η οικονομία τους περιέλθει σε ύφεση από τη στιγμή που αυξάνεται το τρέχον διάστημα.

Σε περιόδους ύφεσης είναι ενδεικτικό πως οι εισπράξεις φόρων από το κράτος βυθίζονται, ενώ οι κρατικές δαπάνες για την τόνωση της απασχόλησης αυξάνονται. Με αυτή τη βάση αναλυτές εκτιμούν πως το χρέος των ΗΠΑ θα υπερβεί τα 2,5 τρισ. δολάρια ή περισσότερο σε διάστημα 12 μηνών.
ΗΠΑ - Χρέος
ΗΠΑ - Χρέος
Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το 2019 διαμορφώθηκε στα 984 δισ. δολάρια, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση χρειάστηκε να δανειστεί επιπλέον 1,2 τρισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια, το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα, όπως αντιπροσωπεύεται από την αύξηση του χρέους, ήταν 219 δισ. δολάρια υψηλότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Χρέος ΗΠΑ
Χρέος ΗΠΑ
Από το 2002 μέχρι το 2019 μόνο δύο χρόνια το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από την αύξηση του χρέους. Για τα υπόλοιπα 16 χρόνια, η αύξηση του χρέους ήταν πολύ μεγαλύτερη από το έλλειμμα, με το συνολικό διογκωμένο χρέος να υπερβαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 5 τρισ. δολάρια.


 Ο κορονοιός θα είναι...ανέκδοτο σε σύγκριση με τον επερχόμενο οικονομικό Κορονοιό
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ
Δεν είναι ούτε συνομωσιολογία, ούτε τρομο-λαγνεία, είναι η τραγική αλήθεια για την επερχόμενη τρομακτική οικονομική καταστροφή, που θα θάψει πολύ περισσότερο κόσμο από την θανατηφόρο επιδημία.

Η ΝΤΠ δηλαδή οι Παγκόσμιοι Τραπεζίτες-εξουσιαστές έριξαν έναν μεταλλαγμένο ιό, ο οποίος καταστρέφει την Παγκόσμια οικονομία, αφού... 
περισσότερα ΕΔΩ