Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αποφάσισε να διακόψει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία - Υποστηρίζει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σχίσμα στον Χριστιανισμό εδώ και χίλια χρόνια.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνεδρίασε για πρώτη φορά στην ιστορία
εκτός Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κκ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε συνέχεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία, αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείου.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία υποστηρίζει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σχίσμα στον Χριστιανισμό εδώ και χίλια χρόνια.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.

O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».
Η απόφαση πάρθηκε μετά την απόφαση προσχώρησης αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρεται σχετικά:

«Συνεδρίαζε σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ρωσίας, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Τα Μόνιμα Μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Τασκένδης Βικέντιος, Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Επίσης συμμετείχαν: Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς, Μητροπολίτης Αλτάι Σέργιος, Επίσκοπος Νάρβα Λάζαρος, Επίσκοπος Ρούμπινσκ Βενιαμίν και ο Επίσκοπος Νακχόντκα Νικόλαος.

Η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου διήρκεσε περίπου 5 ώρες. Το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Επί τάπητος στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της Ουκρανίας
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τα Μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας, συζήτησαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντιμτρι Πεσκόφ και την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

«Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην χώρα» - δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τέλος ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας.
https://www.pronews.gr

Προσευχή και μετάνοια για την ενότητα της Ορθοδοξίας, διότι έρχονται πολλά δεινά, τα οποία ήδη νιώθουμε στην καθημερινότητά μας