Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Κοντονής εναντίον Τόσκα: Δικαίωμα του πολίτη η αυτοάμυνα όταν μπαίνουν ληστές σπίτι του

Αποτέλεσμα εικόνας για Δικαίωμα του πολίτη στην αυτοάμυνα όταν μπαίνουν ληστές σπίτι του
Προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις δηλώσεις Τόσκα για την αυτοάμυνα του πολίτη, κινήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Σε αντίθεση με τον  υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα που συμβούλευε τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται όταν αντιληφθούν ληστή μέσα στο σπίτι τους, ο κ. Κοντονής υποστήριξε στη Βουλή, το δικαίωμα των πολιτών στην αυτοάμυνα, λέγοντας πως «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά».

«Υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση για να αποθαρρύνεται ο δράστης αφού ο αμυνόμενος απαλλάσσεται οποιασδήποτε ευθύνης εξαιτίας της βίαιης ενέργειας την οποία δέχεται και μάλιστα υπό όρους απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης του ίδιου μέσα στο σπίτι του το βράδυ ,που μπορεί να κοιμάται κιόλας, ακριβώς αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι εκείνη την ώρα ευρισκόμενος σε μεγάλη ψυχική πίεση είναι αδύνατον αυτός ο άνθρωπος να σταθμίσει τα πραγματικά όρια της άμυνας γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει ότι ο πολίτης μένει ατιμώρητος όταν αυτοδυνάμως αμυνθεί», είπε ο κ. Κοντονής και συνέχισε:
»Το νομικό μας πλαίσιο προστατεύει απολύτως τον πολίτη που ασκεί το δικαίωμα του στην άμυνα σε περιπτώσεις επιθέσεις και απόπειρας ληστείας κατά τις νυχτερινές ώρες μέσα στο σπίτι του. Ο θεσμός της Άμυνας δικαιολογείται απολύτως από την ανάγκη υπεροχής της έννομης τάξης. Είναι αδύνατο για το κράτος να είναι πανταχού παρόν και να προστατεύει όλους τους πολίτες . Οι διατάξεις στον ποινικό κώδικα είναι απολύτως επαρκείς».

Η περίπτωση του 88χρονου
Αποτέλεσμα εικόνας για κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές
Με αφορμή δε την δίωξη κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του αλλά και την μεταγωγή του με χειροπέδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τα αστυνομικά όργανα να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε και στον Τύπο είχαμε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Όμως η αντίδραση του 88χρονου είναι φανερό ότι έγινε στο πλαίσιο του νόμου» είπε αρχικά ο κ. Κοντονής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού (ΔΗΣΥ) για να υπογραμμίσει: «Δυστυχώς ορισμένοι εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα και οι πράξεις τους βάσει του Ποινικού Κώδικα μένουν ατιμώρητες» και να προσθέσει σχετικά με την σύλληψη του 88χρονου πως «Μου έκανε εντύπωση πως μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο και τα αστυνομικά όργανα του πέρασαν χειροπέδες. Θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, κατά γενική ομολογία να δώσει σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη».