Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Νέο σκηνικό Ιμίων: Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Σκηνικό παρόμοιο με τα Ίμια στήθηκε στο άψε σβήσε από την τουρκική πλευρά η οποία με την φερόμενη δράση της τουρκικής ακτοφυλακής… φέρεται να κατέβασε την ελληνική σημαία, την οποία νεαροί είχαν τοποθετήσει την Παρασκευή 13 Απριλίου με περηφάνια και τιμή στο νησάκι Μικρός Ανθρωποφάς»-(Βίντεο)


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλντριμ, μίλησε και πάλι για ελληνικές προκλήσεις στο Αιγαίο, «όταν σε μικρό νησί κάποιοι τοποθέτησαν την ελληνική σημαία, η οποία απομακρύνθηκε από το τουρκικό λιμενικό για να μην τεθούν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα κυριαρχίας μας», είπε ο ίδιος.

Μιλώντας στην «επιτροπή του Συμβουλίου της Προεδρίας» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός Binali Yıldırım απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την επιτροπή.

Ο Yıldırım μίλησε για την ένταση στο Αιγαίο: «Είναι γνωστό ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες των γειτόνων Ελλήνων, οι οποίοι προσπαθούν περιστασιακά να αυξήσουν την ένταση. Υπάρχουν κομμάτια βράχων που δεν έχουν νόημα που ανήκουν.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Βραχονησίδων Kardak. Ήταν μια προσπάθεια κάποιων να τοποθετήσουν μια ελληνική σημαία στα βράχια της μικρονήσου «Ανθρωποφάγος» .

Οι ομάδες της τουρκικής Ακτοφυλακής έχουν κάνει την αναγκαία παρέμβαση και έχουν αφαιρέσει τη σημαία από εκεί. Σας συνιστούμε να μην παρακινείτε τέτοιες προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναμένουμε ότι κανείς δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα κυριαρχίας της χώρας μας και δεν θα σκεφτεί συμβιβασμό. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση στις πραγματικές καταστάσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Η κίνηση των Τούρκων θυμίζει κρίση των Ιμίων ….και η ουσία αν θα δοθεί συνέχεια από την ελληνική πλευρά ή όχι.

Τη γαλανόλευκη ύψωσαν στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, τρεις νεαροί από τους Φούρνους Κορσεών.

Οι δηλώσεις είναι αρκετά περίεργες. Αναμένουμε ενημέρωση σε πρώτη φάση από τα αρμόδια ελληνικά Υπουργεία. Πολύ απλά μιλάμε για απόβαση, αν οι ισχυρισμοί Γιλντιρίμ ευσταθούν.

Δείτε βίντεο:

  • «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί». Και συνέχισε: «Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

***

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα, όπου με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την ελληνική σημαία.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.