Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Επιτέλους η Αθήνα αντέδρασε και έκλεισε με ΝΟΤΑΜ ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου

Η ελληνική κίνηση ήρθε την επομένη της ανακοίνωσης της Άγκυρας ότι θεωρεί «τουρκικό έδαφος» το Καστελόριζο και θα πραγματοποιήσει αύριο άσκηση έρευνας διάσωσης με επίκεντρο το νησί!
Η Ελλάδα δέσμευσε πριν λίγο με σειρά ΝΟΤΑΜ το ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και «κλείδωσε» μέχρι νεωτέρας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο


Θα είναι ασκήσεις με πυρά, που σημαίνει ότι όποιος πετάξει, εντός αυτών των περιοχών χωρίς άδεια των ελληνικών αρχών, μπορεί να καταρριφθεί.

Πρόκειται για τη ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18 η οποία χωρίζεται σε πέντε τμήματα στα οποία αναφέρονται συντεταγμένες με τις οποίες η Αθήνα, δεσμεύει περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από σήμερα 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου και... βλέπουμε!

Αποτέλεσμα εικόνας για το Πολεμικό Ναυτικό


Παρά το γεγονός ότι είναι ΝΟΤΑΜ και όχι NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό εμπλέκεται ενεργά αφού θα εκτελεστούν ασκήσεις αεράμυνας και βολές αντιαεροπορικών όπλων του Στόλου.Aνώτατη στρατιωτική πηγή του ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι «Κάνουμε αυτό που έχουμε δικαίωμα να κάνουμε από τις διεθνείς συνθήκες. Όποιος θέλει να αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα δεν έχει παρά να το επιχειρήσει και θα λάβει την απάντηση που ορίζουν οι διεθνείς κανόνες περί μη σεβασμού τους»!

Με αυτή τη ΝΟΤΑΜ επί της ουσίας η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύουν τους στρατηγικούς διαύλους, όπως η έξοδος των Δαρδανελίων και η περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου που η Τουρκία με παράνομη ΝΑVTEX «δέσμευσε» για αύριο προκειμένου να διεξάγει άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Βάσει της ελληνικής ΝΟΤΑΜ, κανένα τουρκικό μέσο δεν μπορεί να πετάξει στην περιοχή, χωρίς να κινδυνεύει να καταρριφθεί.

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα διεξάγουν ασκήσεις και με πυρά και χωρίς. Πέρα από τα στρατηγικά περάσματα όμως η Αθήνα δεσμεύει και άλλες περιοχές στην περιοχή και των Δωδεκανήσων για ασκήσεις χωρίς πυρά.


aigaioΗ ελληνική κίνηση ήρθε την επομένη την ανακοίνωσης της Άγκυρας ότι θεωρεί «τουρκικό έδαφος» το Καστελόριζο και θα πραγματοποιήσει αύριο άσκηση έρευνας διάσωσης με επίκεντρο το νησί!


Που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τη τουρκική «λογική», μπορούν να προσγειώσουν στο νησί ελικόπτερα, αεροσκάφη ή και να στείλουν να κάνουν απόβαση ομάδες «έρευνας-διάσωσης».[κατοχή δηλαδή...]


Αντίστροφη μέτρηση: Σε λίγες ώρες τα πρώτα ελληνικά μαχητικά «κλειδώνουν» Εναέριο Χώρο και FIR από Θράκη μέχρι Μεγίστη
Αντίστροφη μέτρηση: Σε λίγες ώρες τα πρώτα ελληνικά μαχητικά «κλειδώνουν» Εναέριο Χώρο και FIR από Θράκη μέχρι Μεγίστη
Σε οκτώ ώρες οι ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις θα τεθούν αντιμέτωπες με τις αντίστοιχες τουρκικές στην περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), καθώς οι δύο περιοχές η μία θαλάσσια που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με ΝΑVTEX και η άλλη εναέρια που έχει δεσμεύσει σήμερα η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ (διαβάστε σχετικά εδώ), συμπίπτουν σε ποσοστό 70%.

Σχετική εικόναΗδη η 115 ΠΜ στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών βλημάτων μακρού βεληνεκούς S-300PMU1 (ότι είναι σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα εν πάση περιπτώσει από τις συστοιχίες) και η προκεχωρημένη αεροπορική βάση (Σμηναρχία) του Καστελλίου τίθενται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής και με αλλεπάλληλες αποστολές από αύριο θα "γεφυρώνουν" τον διάδρομο Κρήτης-Μεγίστης, απαγορεύοντας την προσέγγιση άλλων αεροπορικών δυνάμεων, όπως φαίνεται και στον χάρτη.

Η άσκηση «Τρίαινα», όπως είναι η κωδικός, σκοπό έχει να "τρυπήσει" την τουρκική NAVTEX: Μαχητικά αεροσκάφη θα κτυπούν στόχους που θα σύρουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Καλό είναι να μην βρεθούν πλοία ή αεροσκάφη άλλων δυνάμεων στην περιοχή γιατί "Θα κινδυνέψουν να προσβληθούν από τα πυρά των ελληνικών μαχητικών" ανέφερε πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Σε άλλες περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο, μαχητικά Mirage 2000EGM θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες με βλήματα αέρος-επιφανείας AM-39 Exocet Block 2 και έτοιμα για πυροδότηση.

Οι επόμενοι δύο μήνες, ίσως είναι οι σημαντικότεροι από πλευράς εξελίξεων, στο Αιγαίο, μετά τα Ιμια το 1996.
Τα ψέματα, φαίνεται, ότι τελειώνουν... Για όλους!

Οι περιοχές που δέσμευσε μέχρι τις 30 Απριλίου η Ελλάδα: