Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Αναμνήσεις: Όλα τα παλιά σχολικά βιβλία


Κατεβάστε τα δωρεάν σε ψηφιακή μορφή
Με συγκίνηση και νοσταλγία θυμόμαστε τα βιβλία των παιδικών μας χρόνων 
Πόση νοσταλγία αλήθεια από το ξεφύλλισμα των παλιών σχολικών βιβλίων: Το αλφαβητάρι, το περίφημο με
τον Μίμη, την Άννα και τη Λόλα. «Να, Λόλα, να ένα μήλο». Όμως, όσο κι αν η νοσταλγία παίζει τα παιχνίδια της, αμβλύνοντας την κρίση μας και εξιδανικεύοντας το παρελθόν, τα παλαιά σχολικά βιβλία εξακολουθούν να γοητεύουν, ίσως διότι ο χρόνος που μεσολάβησε, στάθηκε απέναντί τους, αυστηρός κριτής. 


Ανέδειξε τις...θετικές πλευρές τους, χωρίς να αποσιωπήσει όσες δεν άντεξαν στο πέρασμά του.¨Όλοι θυμόμαστε τα νεοελληνικά αναγνώσματα του Γυμνασίου, τα αναγνωστικά του Δημοτικού και...φυσικά, τις Βιολογίες, που τότε, στις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80, ονομάζονταν «Ανθρωπολογίες», «Ζωολογίες», «Φυτολογίες» και «Φυσικές Ιστορίες» για το Δημοτικό.

Μέσα από όλα τα παλιά  σχολικά βιβλία ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος. Μέσα στις σελίδες αυτών των βιβλίων είναι η ιστορία μας, είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι πατεράδες και οι μανάδες μας που μας μιλούν και μας νανουρίζουν……

Μπορείτε, πατώντας http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/index.html, να κατεβάσετε δωρεάν παλιά σχολικά βιβλία που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία από το 1884  έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980!