Ο «Σωματικός Χάκερ» Jowan Osterlund κρατά ένα μικρό εμφύτευμα μικροτσίπ, παρόμοιο με αυτά που εμφυτεύθηκαν σε εργαζόμενους στο κέντρο ψηφιακής καινοτομίας Epicenter.
Οι χώρες χωρίς "οικονομικά προβλήματα", έχουν ήδη αποδεχθεί το Χάραγμα, "ταύτα πάντα σοι δώσω, εάν πεσών προσκυνήσῃς μοι" (Μτθ:4,9)
Σε μερικούς εργαζόμενους έχουν εμφυτευθεί μικροτσίπ που επιτρέπουν στις εταιρείες που τα χρησιμοποιούν να παρακολουθούν κάθε κίνησή τους.
Η Σουηδική εταιρεία Epicenter θα ενσωματώσει ένα τσιπ σε περίπου 150 εργαζόμενους, έτσι ώστε τα αφεντικά να μπορούν να παρακολουθούν τα διαλείμματα για τουαλέτα και πόση ώρα εργάζονται.
Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν εθελοντικά να βάλουν το μικροτσίπ, το οποίο είναι περίπου όσο ένας κόκκος ρυζιού, και εμφυτεύεται δωρεάν.
Ο Patrick Mesterton, συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epicenter, μιας εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας, δήλωσε στην Αυστραλιανή Broadcasting Company ότι τα μικροτσίπ που εισήχθησαν στα χέρια των εργαζομένων θα απλοποιήσουν τη ζωή.
Με το τσιπ ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων, θα είναι σε θέση να ανοίγουν πόρτες και να χρησιμοποιούν τεχνολογία γραφείου όπως τα φωτοτυπικά, και μπορούν ακόμη και να πληρώσουν για γεύμα στο καφενείο του γραφείου.
«Μπορείς να κάνεις τα ναύλα αεροπορικής εταιρείας με αυτό, μπορείς επίσης να πας στο τοπικό γυμναστήριο σου … βασικά αντικαθιστά ουσιαστικά πολλά πράγματα για τα οποία έχετε άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες, ή κλειδιά, ή τέτοια πράγματα».
Πριν από δύο χρόνια, ο Mesterton είπε στο News.com.au ότι πολλοί από τους υπαλλήλους της Epicenter είχαν ήδη τσιπαριστεί και χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία στην καθημερινή τους ζωή.
«Είναι ένα εμφύτευμα στο χέρι που τους επιτρέπει να ψηφιοποιήσουν επαγγελματικές πληροφορίες και να επικοινωνούν με τις συσκευές προσωπικά όσο και εντός της Epicenter. Μόλις «τσιπαριστούν» με αυτή την τεχνολογία, τα μέλη μπορούν να αλληλεπιδρούν με το κτίριο με ένα απλό άγγιγμα του χεριού. Τα τσιπάκια μπορούν επίσης να προγραμματιστούν για να κρατούν στοιχεία επικοινωνίας και για ομιλία με εφαρμογές smartphone», είπε.
Αυτοί οι τύποι των μικροτσίπ έχουν χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους και ζώα και πριν και σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να παρακολουθούν πολλαπλούς κωδικούς πρόσβασης και PIN, διότι όλα θα εγκατασταθούν στο εισακτέο τσιπάκι.
Η Emilott Lantz είχε εμφυτεύσει ένα μικροτσίπ κάτω από το δέρμα της για τρία χρόνια και είπε στην Σουηδική εφημερίδα The Local ότι δεν ήταν το μέλλον.
«Αυτό είναι το παρόν. Για μένα, αυτό είναι περίεργο που δεν το έχουμε δει νωρίτερα».
Ο Mesterton δήλωσε στο ABC ότι η ιδέα δεν ήταν τόσο τραβηγμένη, καθώς οι άνθρωποι είχαν συσκευές εμφύτευσης κάτω από το δέρμα τους για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως βηματοδότες.
«Αυτός είναι πολύ, πολύ πιο σοβαρό πράγμα από ό, τι να έχεις ένα μικροτσίπ που μπορεί πραγματικά να επικοινωνεί με συσκευές», είπε.
Ο μικροβιολόγος Ben Libberton, από το Σουηδικό πανεπιστήμιο Karolinska Institute, δήλωσε στο ABC ότι το τσιπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και να κρατά πολλές ιδιωτικές πληροφορίες.
«Θεωρητικά θα μπορούσατε να πάρετε δεδομένα για την υγεία σας, και θα μπορούσατε να [πάρετε] στοιχεία για πού είστε, πόσο συχνά εργάζεστε, πόσο καιρό εργάζεστε, εάν κάνετε διαλείμματα τουαλέτας και τέτοια πράγματα», είπε .
«Όλα αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να συλλεχθούν.
«Οπότε τότε το ερώτημα είναι: Τι συμβαίνει μ’ αυτό μετά; Για ποιό πράγμα χρησιμοποιείται; Ποιός θα το χρησιμοποιεί; Ποιός θα το βλέπει;».