«Η βάση» του μελλοντικού διαμελισμού (τριχοτόμησης) της Τουρκίας.
Δημοψήφισμα Τουρκία–Αποτελέσματα: «Πύρρειος» η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο από τις καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017
Το οριακό του αποτελέσματος και οι καταγγελίες, με ισχυρές αποδείξεις, για νοθεία, οδηγούν σε ευθεία αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος και της νομιμοποίησης του «αφέντη» της Άγκυρας να ανακηρυχτεί ένας πρόεδρος-σουλτάνος, όπως διακαώς επιθυμεί.
Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων στην Τουρκία, το «ναι» στη σουλτανοποίηση Ερντογάν λαμβάνει 51,4% και το «όχι» 48,6%.
Όπως βλέπετε ο χάρτης της Τουρκίας στα ηπειρωτικά της χώρας όπως αναμενόταν είναι «μπλε», δηλαδή λέει «ναι», με το «όχι» (κόκκινο χρώμα) να βγαίνει πρώτο στη Θράκη, στο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία), στα παράλια του Αιγαίου και στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου.
Το «ναι» συγκεντρώνει 25.156.860 ψήφους και το «όχι» 23.777.014.
Το πώς «βάφτηκε» ο χάρτης δεν προκαλεί έκπληξη, αφού είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν δεν ελέγχει τη Θράκη ούτε τα παράλια.
Σημαντική, ωστόσο, εξέλιξη είναι ότι έχασε την Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, το Κουρδιστάν επιβεβαιώνει στο μεγαλύτερο μέρος του ότι δεν υπέκυψε ούτε στην τρομοκρατία ούτε στις «επιθέσεις αγάπης».
Για τους καλά ενημερωμένους αναλυτές αυτός ο χάρτης (που παρόμοιος ήταν και στις προεδρικές εκλογές στη χώρα), ερμηνεύεται ως η «βάση» του μελλοντικού διαμελισμού (τριχοτόμησης) της Τουρκίας.
Η Τουρκία βγαίνει από αυτό το δημοψήφισμα βαθιά διχασμένη, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με τρεις Τουρκίες, μια ισλαμιστική, μια κεμαλική και μια κουρδική, ενώ οι καταγγελίες για νοθεία στερούν από τον «σουλτάνο» της Άγκυρας ακόμα και αυτή την «Πύρρειο» νίκη που τόσο ανάγκη έχει για την προσωπική πρωτίστως επιβίωσή του.
Στα social media καταγγέλλεται από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες ευρύτατη νοθεία από το ισλαμιστικό καθεστώς και υπάρχουν και αποδείξεις.
Για «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» κάνει λόγο και η αξιωματική αντιπολίτευση, το κεμαλικό κεντροαριστερό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος.
«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν.
Κατήγγειλε επίσης, ότι «διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με καταγγελία Τούρκου δημοσιογράφου στο twitter, σε εκλογικό τμήμα καταμετρήθηκαν 400 ψηφοδέλτια ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν 360, από τους οποίους ψήφισαν οι 240.
Τι ψήφισαν οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα
Εναντίον της προτεινόμενης πολιτικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία τάχθηκε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα σχετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισε το 65%, ενώ «ναι» το 35%.
Επανακαταμέτρηση ψήφων θα ζητήσει η αντιπολίτευση
Την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων αναμένεται να ζητήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, πηγές από το CHP τόνιζαν ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει αποδεκτά τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Πουλά «τρέλα» ο Ερντογάν και θεωρεί «ξεκάθαρο» το οριακό και νοθευμένο αποτέλεσμα
Τη νίκη του στρατοπέδου του «ναι» χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφεραν πηγές από το προεδρικό γραφείο.
Ο Ερντογάν φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο.
«Είμαι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος» φέρεται να πρόσθεσε.