Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Σύννεφα πολέμου ξανά στην Ουκρανία μετά την αποτυχημένη δολιοφθορά του Κιέβου στην Ρωσική Κριμαία (vid)


Σε μια μάλλον επικίνδυνη διαταγή προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο με την οποία ζητάει απ' όλες τις ουκρανικές μονάδες
στην περιφέρεια της Χερσώνας στα σύνορα με την ρωσική Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία στις περιεφέρειες Λουγκάνσγκ και Ντονέτσκ που ελέγχονται από ρωσόφωνους, να τεθούν σε ύψιστη στρατιωτική ετοιμότητα.
Η διαταγή έρχεται κατόπιν του περιστατικού που έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες στην Βόρεια Κριμαία όταν υπήρξε προσπάθεια ουκρανικής δολιοφθοράς σε ρωσική βάση.
Η FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κρίσιμες υπποδομές της Κριμαίας, της ρωσικής χερσονήδου που ανακτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 από τη Ρωσία κατόπιν δημοψηφίσματος (κατά το πρότυπο του Κοσόβου για το οποίο οι Δυτικοί με πολύ θράσος λένε ότι είναι «ξεχωριστή περίπτωση»), και είχαν ως απώτερο σκοπό "να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση".
Οι επιθέσεις ετοιμάστηκαν από το ίδιο το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει η FSB.



«H Kεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας ετομάζονταν να στοχοποιήσει βασικές υποδομές της ρωσικής Χερσονήσου. Οι εισβολείς ετοιμαζόντουσαν να ανατινάξουν τον αυτοκινητόδρομο της περιοχής την ώρα που θα τον διέσχιζαν τοπικοί αξιωματούχοι με στελέχη των ομοσπονδιακών αρχών» αναφέρει η Rossiyskaya Gazeta
Εν ολίγοις ετοιμαζόντουσαν για ένα χτύπημα όπως εκείνο της ιταλικής Μαφίας όταν το 1992 ανατίναξε τον αυτοκινητόδρομο του Παλέρμο σκοτώνοντας τον εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε την γυναίκα του και τρεις αστυνομικούς. Η έκρηξη τότε ήταν τόσο δυνατή που καταγράφτηκε από τους τοπικούς σεισμογράφους.
Η FSB αναφέρει ότι το Κίεβο «είχε ετοιμάσει μονάδα ένοπλων τρομοκρατών δολιοφθορέων" στις αρχές Αυγούστου στην Κριμαία που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, ενός πράκτορα της FSB και ενός ρώσου στρατιωτικού. 
Η ομάδα των Ουκρανών δολιοφθορέων εντοπίστηκε κοντά στην πόλη του Armyansk στην βόρεια Κριμαία κοντά στα ουκρανικά σύνορα σε μια ειδική απστολή της FSB κατά το Σαββατοκύριακο. Μια ομάδα της FSB τους εξουδετέρωσε πριν προλάβουν να συνεχίσουν το «έργο» τους.
Η ομάδα των δολιοφθορέων αποτελούνταν από επτά άτομα. Εξακριβώθηκε ότι σκοτώθηκαν οι δύο και συνελήφθησαν οι πέντε. Όλοι πάνω τους είχαν πλαστά ρωσικά διαβατήρια και ήταν κάτοικοι της Κριμαίας ουκρανικής καταγωγής.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ρωσικό Ναυτικό ξεκινάει άμεσα ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς.
«Το σενάριο θα βασίζεται στην απόκρουση επίθεσης δολιοφθορέων από τη θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο.
Είναι σαφές σε ποιον απευθύνεται το μήνυμα.
Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία.
«Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Οι συμμετέχοντες «μελέτησαν σε λεπτομέρειες τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας»
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν και ο Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (SVR) Μιχαήλ Φραντκόφ.
Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες που παρασκηνιακά «σπρώχνουν» τον Π.Ποροσένκο σε «αναγνωριστικές» ενέργειες έκαναν τελείως τις «χαζές» και δήλωσαν ότι «δεν έχουμε εντοπίσει τίποτα που να επιβεβαιώνει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ουκρανικής επίθεσης στην Κριμαία» όπως δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ.
Ο Τ.Πάιατ είπε ακόμη πως «οι κυρώσεις των ΗΠΑ ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως ότου η περιοχή επιστρέψει στην Ουκρανία» κάτι που ειναι τελείως ανεδαφικό διότι απλούστατα η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδώσει δικό της ρωσικό έδαφος προσδίδοντας γεωπολιτκή ισχύ στους Αμερικανούς και διευκολύνοντάς τους να κρατήσουν τα ηνία της παγκόσμιας κυριαρχίας.
Άλλωστε οι Αμερικανοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για ότι συνέβη στην Ουκρανία το 2014 με την ανατροπή του νόμιμου τότε προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόβιτς.
Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει για ακόμα μια φορά να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Ρώσων στο να αντιδράσουν δυναμικά καθώς οι Ρώσοι ιστορικά διακτέχονται απο δισταγμούς ενώ οι Αγγλοσάξονες προκειμένου να πετύχουν τον γεωπολιτκό στόχο τους έχουν αποδειχθεί παντελώς αδίστακτοι.
Έτσι είχαν σπρώξει το ανεκδιήγητο τότε πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι (με αμερικανικό διαβατήριο) να επιχειρήσει να εισβάλει σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πόλεμος «των πέντε ημερών» με την Ρωσία, όπου οι γεωργιανές δυνάμεις κυριολεκτικά συνετρίβησαν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γεωργιανός με αμερικανικό διαβατήριο Σαακασβίλι είναι τώρα κυβερνήτης της Χερσώνας!
Πάντως μια σύγκρουση με την Ρωσία είναι διπλά αυτοκτονική τώρα για τους Ουκρανούς διότι:
Πέραν της υπεροπλίας των ρωσικών ΕΔ, οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν ταχθεί υπέρ των Ρώσων κατόπιν εντολής του Ρ.Τ.Ερντογάν και οι ρωσόφονοι στην Α.Ουκρανία έχουν πλήρως εξοπλιστεί σαν «αστακοί» ενώ διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία πλέον απο τις συγκρούσεις του 2014 και του 2015.
Αλλά αυτοί που ελέγχουν το βαθύ αμερικανικό κράτος δεν φημίζονται για το μυαλό και την λογική τους αλλά για το αδίστακτο των πράξεών τους οπότε όλα είναι πιθανά.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου