Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ο Χριστιανισμός απέναντι στην Αστρολογία και τη Μαντεία

"Οὐ μαθήσῃ ποιεῖν κατὰ τὰ βδελύγματα τῶν ἐθνῶν ἐκείνων. 
οὐχ εὑρεθήσεται ἐν σοὶ περικαθαίρων τὸν υἱὸν αὐτοῦ ἢ τὴν θυγατέρα αὐτοῦ
ἐν πυρί, μαντευόμενος μαντείαν, κληδονιζόμενος καὶ οἰωνιζόμενος, φαρμακὸς 
ἐπαείδων ἐπαοιδήν, ἐγγαστρίμυθος καὶ τερατοσκόπος, ἐπερωτῶν τοὺς νεκρούς.
ἔστι γὰρ βδέλυγμα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σου πᾶς ποιῶν ταῦτα· ἕνεκεν γὰρ
τῶν βδελυγμάτων τούτων Κύριος ἐξολοθρεύσει αὐτοὺς ἀπὸ προσώπου σου." (Δευτ. 18,9-12)
Θέσεις κατά της δαιμονικής προελεύσεως ειδωλολατρικής πλάνης
Πριν εξετάσουμε την αληθινή θέση της Ορθοδόξου Πίστεως μας για το θέμα της Αστρολογίας και γενικότερα της Μαντείας, ας δούμε πρώτα τι σημαίνουν τα δύο τελευταία που τόσοι άνθρωποι ακολουθούν σήμερα και ας δούμε με τι έχουν να κάνουν.
Μαντεία: Είναι η απόπειρα πρόβλεψης ενός μελλοντικού γεγονότος με βάση κάποια σημάδια. Η Μαντεία έχει πολλούς κλάδους και όλοι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα (θα δούμε παρακάτω γιατί), μερικοί από τους κλάδους της είναι Αστρολογία, Χαρτομαντεία, Νεκρομαντεία, Μαντεία με την χρήση του καφέ, και άλλα πολλά.
Αστρολογία: Είναι ένας από τους πολλούς κλάδους της Μαντείας και αφορά στην προσπάθεια πρόβλεψης μιας κατάστασης με βάση κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα που οι Αστρολόγοι πιστεύουν πως έχουν οι άνθρωποι, ανάλογα με το πότε έχουν γεννηθεί. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που εντάσσεται στον αποκρυφισμό και όχι στην επιστήμη (όπως πολλοί λένε για να έχουν πελάτες). Παρακάτω θα εξετάσουμε κάποιες θέσεις τις Αστρολογίας και γιατί αυτές είναι λανθασμένες σύμφωνα με την Ορθόδοξη πίστη μας.

 ***
Θέση 1η: Οι οπαδοί της πιστεύουν ότι οι πλανήτες, ανάλογα με την θέση που είχαν όταν γεννηθήκαμε, επιδρούν επάνω μας και μας επηρεάζουν συναισθηματικά η σωματικά στην διάρκεια όλης μας της ζωής.
Γιατί είναι λάθος: Ο Θεός μας έπλασε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» (Γένεσις 1,26), για να βρούμε το λάθος στην 1η θέση των Αστρολόγων πρέπει να εξετάσουμε την έννοια του «κατ’ εικόνα». Σημαίνει ότι είμαστε πλασμένοι στην «εικόνα» του Θεού, δηλαδή έχουμε λογική, νου, αγάπη, καλοσύνη και άλλα παρόμοια, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ότι είμαστε ελεύθεροι και αυτεξούσιοι, σύμφωνα με τους Άγιους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας είναι ο εξουσιαστής της ζωής του και μπορεί να κάνει ότι θέλει (σ.σ. με τις συνέπειες βεβαίως της χρήσης της ελευθερίας του), χωρίς να τον εμποδίζει καμία δύναμη, ούτε ακόμα ο Θεός (επειδή δεν θέλει να επέμβει στην ελευθερία μας, παρεμπιπτόντως αυτός είναι και (σ.σ. ένας) λόγος που ο Θεός δεν σταματάει και καταστροφές). Ο Θεός επεμβαίνει στην ζωή μας μόνο αν εμείς τον παρακαλέσουμε να το κάνει, είτε έμμεσαείτε άμεσα, αν το κρίνει Αυτός καλό για εμάς. Άρα λοιπόν αφού ο ίδιος ο Θεός δεν επηρεάζει (σ.σ. καταστρατηγώντας την ελευθερία) τις ζωές μας, δεν είναι δυνατό για έναν Χριστιανό να λέει ότι η ζωή του επηρεάζεται από τους πλανήτες, γιατί έτσι πάει ενάντια στο «κατ’ εικόνα» που ορίζει την ελευθερία μας.
***
Θέση 2η: Οι περισσότεροι Αστρολόγοι πιστεύουν στην ιδέα της μετενσάρκωσης, ότι δηλαδή μετά τον σωματικό θάνατο, η ψυχή μπαίνει στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου και η καινούργια αυτή ζωή θα εξαρτηθεί από τις πράξεις κάποιου στις προηγούμενες ζωές του (όπως αναφέρουν με την λέξη «κάρμα»). 

Γιατί είναι λάθος: Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη για πολλούς λόγους, θα αναφέρουμε όμως τους 3 κυριότερους από αυτούς. Καταρχήν αν κάποιος πιστεύει αυτό, διαπράττει πνευματική πορνεία σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο ακολουθεί άλλη θρησκεία. Ο Θεός έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να ακολουθήσουμε άλλους θεούς (Έξοδος 20,3), που στην ουσία είναι είδωλα γιατί δεν υπάρχει άλλος θεός, μόνο ο Τριαδικός Θεός. Η μετενσάρκωση ανήκει στον Ινδουισμό και στονΒουδισμό, έτσι όταν κάποιος βρίσκει αλήθειες μέσα σε αυτές τις θρησκείες σημαίνει ότι ασπάζεται κομμάτια των θρησκειών αυτών, είναι ίδιο με το να λατρεύεις κάποιον άλλον, ψεύτικοθεό.  Το δεύτερο πνευματικό σφάλμα σε αυτήν την αντίληψη έχει να κάνει με την Ανάσταση. Η Ορθόδοξη πίστη μας λέει πως στο μέλλον θα υπάρξει η Ανάσταση των νεκρών από τον Θεό, καθώς και κρίση. Αν κάποιος πιστεύει στην μετενσάρκωση αυτόματα αμφισβητεί το Θεό που είπε ότι θα κρίνει τους ανθρώπους με βάση τα έργα τους, γιατί αν κάποιος έχει 100 ζωές δεν γίνεται να κριθεί, γιατί κάθε ζωή είναι εντελώς διαφορετική. Το τρίτο πνευματικό σφάλμα έχει να κάνει με την ελευθερία. Αφού η υποστηρικτές της μετενσάρκωσης πιστεύουν ότι η ζωή κάποιου εξαρτάται από τις προηγούμενες του, σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει αλλά επηρεάζεται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα και το να ελαφρύνεται η συνείδηση κάποιου άτομου,αγνοώντας τον Χριστιανικό πνευματικό αγώνα.
***
Θέση 3η: Πολλοί θαυμαστές τις Αστρολογίας ακούνε για τα ζώδια από κάπου και βλέπουν ότι πράγματα από αυτά ισχύουν για αυτούς.


 Γιατί είναι λάθος: Το γεγονός ότι κάποια από τα χαρακτηριστικά των ζωδίων ταιριάζουν στους ανθρώπους δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει, γιατί ο κάθε άνθρωπος από εμάς έχει εκδηλώσει τα χαρακτηριστικά αυτά σε διάφορες στιγμές της ζωής του. Για παράδειγμα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θυμώνει ή να μην έχει κάποιο από τα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων. Για ακόμα μια φορά, αυτή η αντίληψη βγάζει από τον άνθρωπο την έννοια του «κατ’ εικόνα» και της ελευθερίας του, καθώς αν αυτά ισχύουν σημαίνει πως δεν έχουμε εξουσία στον εαυτό μας, αλλά μια εξωτερική δύναμη (στην προκειμένη περίπτωση, των πλανητών) προκαθορίζει τις τάσεις μας. Η μόνη δύναμη που μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά με κάποιον τρόπο, είναι η δύναμη των ακάθαρτων πνευμάτων (δαιμόνων), μόνο όμως αν το επιτρέψει ο Θεός και αν εμείς προκαλέσουμε μια τέτοια κατάσταση, από μόνα τους δεν έχουν καμία εξουσίαεπάνω μας, όπως και σε τίποτα υλικό. Εξουσία επάνω στον άνθρωπο και στην κτίση έχειμόνο ο Θεός.
***
Θέση 4η: Κάποια άτομα που ακολουθούν την Αστρολογία πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν τους ανθρώπους (ή τον εαυτό τους) και άρα κάνουν το καλό.
Γιατί είναι λάθος: Αυτή η θέση είναι μία από τις μεγαλύτερες πλάνες τις Αστρολογίας, καθώς μπορεί να οδηγήσει ένα τέτοιο άτομο χωρίς να το καταλάβει, στην απόλυτη πνευματική καταστροφή (και αργότερα ολική). Κατ’ αρχήν ο Θεός έχει απαγορεύσει αυστηρά την ενασχόληση με την Μαντεία και τις διάφορες μορφές  της, είτε την ασκεί κάποιοςείτε την ζητά από αλλού (Δευτερονόμιον 18,10). Το να πιστεύει κάποιος ότι λειτουργεί ως αυτός που έχει τις απαντήσεις για το μέλλον κάποιου, αργά η γρήγορα θα αποκτήσει τόση μεγάλη πλάνη και υπερηφάνεια που θα νομίζει ότι γνωρίζει το μέλλον καλά και με ακρίβεια (ενώ δεν γνωρίζει τίποτα περί αυτού), δρώντας ως σωτήρας για κάποιους ανθρώπους. Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον (ούτε οι άγγελοι), μόνο ο Θεός, άρα αν κάποιος πιστεύει ότι μεταφράζει σημάδια ή ότι οι πλανήτες επιδρούν στο μέλλον μας, βλασφημά άμεσα τον Θεό. Αφού ο Θεός απαγόρευσε αυτήν την ενασχόληση, δεν γίνεται κάποιος που πιστεύει στον Θεό να την βρει σωστή και ούτε ισχύει η μεγάλη πλάνη «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», γιατί αν τα «μέσα» είναι ενάντια στο Άγιο Θέλημα του Θεού, δεν αγιάζονται με κανέναν τρόπο. Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο Κύριος.
***
Θέση 5η: Υπάρχουν κάποιοι Αστρολόγοι που λένε ότι οι πλανήτες μας επηρεάζουν επειδή αποτελούμαστε σε έναν βαθμό από νερό.
Γιατί είναι λάθος: Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η θέση παραβαίνει πάλι στην ελευθερία μας, άρα δεν είναι συμβατή με την Ορθόδοξη πίστη, δεν ισχύει και για επιστημονικούς λόγους. Τα ύδατα τις θάλασσας επηρεάζονται από το φεγγάρι και οι Αστρολόγοι πιστεύουν ότι επειδή ο άνθρωπος αποτελείται από 70% νερό, επηρεάζεται και αυτός. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της απόστασης των αστερισμών και πλανητών από την Γή, η δύναμη που ασκείται από αυτά στην Γη είναι τόσο μικρή που συγκριτικά ο μαιευτήρας επιδρά δύναμη στο νεογέννητο 2.000.000.000.000 περισσότερες φορές από ότι ο πλανήτης Άρης για παράδειγμα (φανταστείτε για τους πιο μακρινούς πλανήτες), δεν επηρεάζεται λοιπόν με αυτόν τον τρόπο το νερό που έχουμε μέσα μας από τους πλανήτες, επηρεάζεται μόνο η θάλασσα από το φεγγάρι και σε αυτό έχει να κάνει (μαζί με άλλους παράγοντες) και η μεγάλη της έκταση.

Είδαμε λοιπόν κάποιες θέσεις της Αστρολογίας και τους λόγους που δεν γίνεται κάποιος να πιστεύει σε αυτήν ενώ ταυτόχρονα είναι και Χριστιανός Ορθόδοξος, δυστυχώς όμως είναι ένα φαινόμενο που σήμερα κυριαρχεί στον κόσμο, προβάλλεται έντονα στα ΜΜΕ, θεοποιώντας (λανθασμένα) κατά κάποιο τρόπο τους Αστρολόγους και πλανεύοντας τους ανθρώπους από τον δρόμο που δίδαξε ο Κύριος. Χρειάζεται πολύ προσοχή με αυτά τα θέματα, ακόμα και αν «για την πλάκα» κάποιος διαβάζει τα ζώδια (ενώ οι περισσότεροι που λένε αυτό τα πιστεύουν μέχρι έναν βαθμό) , γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα φύγει από τον σωστό δρόμο του Θεού. Ο πιο σύνηθες  λόγος που οδηγεί κάποιον στην Αστρολογία είναι ηέλλειψη Θρησκευτικής παιδείας, καθώς στα βιβλία του Θεού υπάρχουν όλες οι απαντήσεις για την ζωή.