Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Εξέγερση προσφύγων και λαθρομεταναστών στη Μόρια της Λέσβου

moria1SL
Άγρια επεισόδια με φωτιές, πετροπόλεμο και χημικά! – Επίθεση και στον Μουζάλα – Πληροφορίες για τραυματίες (βίντεο).


Ένταση επικρατεί στο Κέντρο Καταγραφής μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου από τις 4 χθες περίπου το απόγευμα.
Κάποια στιγμή μάλιστα το όλο θέμα πήρε διαστάσεις με την Αστυνομία να αποχωρεί από το σύνολο των εγκαταστάσεων και το σύνολο των χώρων να περνά στα χέρια των εξεγερμένων μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό περιορισμό περιμένοντας να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τις οποίες έχουν υποβάλει.
Η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 χθες το απόγευμα από τον χώρο όπου ζουν περίπου 100 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Αμέσως μετά την επίσκεψη εκεί του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάϊκοφ. Εκεί ο κ. Μουζάλας εξήγησε στα παιδιά τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές ανηλίκων οι οποίες δημιουργούνται στην Ελλάδα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών οι νεαροί πρόσφυγες άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιές σε κουβέρτες και σε κάδους απορριμμάτων. Τότε ο κ. Μουζάλας επέστρεψε προκειμένου να συζητήσει με τους νεαρούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δέχθηκε επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και νερό από λάστιχο που βρήκαν στον περιβάλλοντα χώρο της δομής.
moria1
Λίγο αργότερα, κι ενώ οι δύο υπουργοί είχαν αναχωρήσει, η εξέγερση επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Η προσπάθεια της Αστυνομίας να βγάλει έξω από το κέντρο γυναίκες και ευάλωτες οικογένειες προσφύγων συνάντησε την αντίδραση ανδρών κυρίως μεταναστών και τότε υπήρξαν και τραυματισμοί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σύνολο τους στο ιατρείο του Κέντρου ενώ ένας μόνο τραυματίας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μερική ως τα τώρα αποκατάσταση της τάξης σε μεγάλο μέρος του Κέντρου με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Έξω από το Κέντρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έχουν απομακρυνθεί από το χώρο και μέλη ΜΚΟ για την αποφυγή επεισοδίων.
moria_entasi
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr όταν οι αρχικές αποδοκιμασίες κλιμακώθηκαν και η κατάσταση άρχισε να γίνεται εκτός ελέγχου, υπήρξε εγκλωβισμός και αστυνομικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγάλουν γκλομπ οι αστυνομικοί της δύναμης φύλαξης του στρατοπέδου για να απελευθερώσουν τους συναδέλφους τους, αλλά και για να καταστείλουν τις αντιδράσεις.


see more at: