Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Χάκερς χτύπησαν τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας

Μεγάλη διαρροή ευαίσθητων κρατικών αλλά και προσωπικών δεδομένων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ερντογάν και Νταβούτογλου

Μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Τουρκία όταν χάκερς προχώρησαν σε μεγάλου εύρους κυβερνο-επίθεση διαλύοντας τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι χάκερς διέρρευσαν ευαίσθητα κρατικά αλλά και προσωπικά δεδομένα περίπου 50.000.000 πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι χάκερς κατάφεραν να «σπάσουν» τα αρχεία των τουρκικών υπηρεσιών και να βγάλουν online τα προσωπικά δεδομένα 49,611,709 Τούρκων με πληροφορίες όπως ονοματεπώνυμα, πατρώνυμα, αριθμούς ταυτότητας, ημερομηνίες γέννησης, διεύθυνση και άλλες πληροφορίες έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Oι χάκερς έβγαλαν τη βάση δεδομένων 6,6 GB online κάνοντας έτσι τις πληροφορίες διαθέσιμες για «κατέβασμα» μέσω P2. 
H διεύθυνση IP που «πόσταρε» τη λίστα δείχνει ότι προέρχεται από το Βουκουρέστι στη Ρουμανία.
Ο χάκερ που έβγαλε τα δεδομένα άφησε ένα μήνυμα όπου σημειώνει:
«Μάθημα για την Τουρκία: Ποιος θα το περίμενε ότι η ιδεολογία και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός στην Τουρκία θα οδηγούσαν σε ευάλωτες τεχνικές υποδομές»;
«Kάντε κάτι για τον Ερντογάν. Καταστρέφει τη χώρα πέρα από κάθε άποψη».
Επίσης, άφησε μήνυμα ακόμη και για τις εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας «Δεν πρέπει να εκλέξουμε τον Τραμπ. Ξέρει λιγότερο και από τον Ερντογάν πως να διοικεί μια χώρα»…
Ακόμη παραμένει άγνωστο τι κρατικά μυστικά πήραν οι χάκερς από τη βάση δεδομένων και αν έχουν «φυτέψει» ιούς σε κρίσιμες τεχνικές υποδομές.
Τέλος οι τουρκικές αρχές εξετάζουν τη λίστα προκειμένου να διασταυρώσουν την αυθεντικότητά της και δεν γνωρίζουν ακόμη  ποιος και πώς το προκάλεσε, με το μεγαλύτερο ερώτημα τους να είναι τι άλλο έχουν υποκλέψει. 

Το σκάνδαλο αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει ανακατατάξεις σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες και έρευνα σε βάθος, ενώ η ΜΙΤ φαίνεται να βρίσκεται  σε παράλυση.
see more: (εδώ)