Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΤΑ «ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ! Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο – Τι αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο προς το ΝΑΤΟ

Recep Tayyip Erdogan

Την επιθετική της πολιτική στο Αιγαίο κλιμακώνει η Τουρκία, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο 17 σημείων (με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου) που έχει καταθέσει ο Τούρκος στρατηγόςEthem Buyukisik,
 στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.
Στο έγγραφο καταγράφονται μία προς μία οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ για πρώτη φορά επιχειρεί να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας ελληνικά νησιά σε επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ. Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ενώ ακόμη ζητά από ταπλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενω επιμένει στις δικές της θέσεις για περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο πυο κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Όπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
Επίσης απαιτεί από τη Συμμαχία να μην χρησιμοποεί ονόματα, προφανώς νησιών, «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων…». Προφανώς, αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η στάση της Τουρκίας είναι τόσο προκλητική που φτάνει να ζητάει από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχειρήσεις στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.
Όπως προκύπτει η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί ότι αρμοδιότητα της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.