Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Άγιος Σωφρόνιος: «Χάρη στους άγνωστους στον κόσμο αγίους μεταβάλλεται η ροή των ιστορικών και κοσμικών γεγονότων»

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ Archives | Ορθοδοξία | orthodoxiaonline
Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ
Ένας άγιος είναι φαινόμενο εξαιρετικά πολύτιμο για όλη την ανθρωπότητα. 
Οι άγιοι μέσα από το γεγονός της
ύπαρξής τους στον κόσμο, έστω και αφανούς στον κόσμο αλλά φανερής στον Θεό, φέρνουν στη γη πάνω σε όλη την ανθρωπότητα την ευλογία του Θεού.


Ο κόσμος στέκεται με τις προσευχές των Αγίων και όταν εξασθενήσει η προσευχή τότε θα απολεσθεί.

Ο Άγιος Βαρσανούφιος μαρτυρεί ότι στην εποχή του η προσευχή τριών ανδρών συγκρατούσε τον κόσμο από την καταστροφή.

Χάρη στους άγνωστους στον κόσμο αγίους μεταβάλλεται η ροή των ιστορικών και κοσμικών γεγονότων.

Κατά συνέπεια κάθε άγιος είναι φαινόμενο κοσμικού χαρακτήρα, η σπουδαιότητα του οποίου εξέρχεται από τα όρια της επίγειας Ιστορίας και εκτείνεται στον κόσμο της αιωνιότητας.

Οι άγιοι είναι το αλάτι της γης, η έννοια της ύπαρξης της, ο καρπός χάριν του οποίου η γη φυλάσσεται. Και όταν η γη παύσει να γεννά αγίους τότε θα αφαιρεθεί από αυτήν η δύναμη, που συγκρατεί τον κόσμο από την καταστροφή.

Κάθε άγιος, όπως ο Αντώνιος, ο Αρσένιος, ο Νικόλαος, ο Βασίλειος, ο Εφραίμ, ο Σεραφείμ και οι όμοιοι αυτών, αποτελεί την πλέον πολύτιμη αιώνια κληρονομιά ολοκλήρου του κόσμου, αν και ο κόσμος δεν θέλει να γνωρίζη για αυτό, συχνά δε και φονεύει τους προφήτες του…

Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη λάμψη της Εκκλησίας μόνο με την ακραία προσπάθεια να ζήσουμε χριστιανικά, ευαγγελικά, χωρίς να στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς θα μας συμπεριφερθούν οι σύγχρονοί μας.
Αν δεν αποκτήσουν οι χριστιανοί τα γνήσια πνευματικά χαρίσματα, και πρωτίστως την αγιότητα, το κήρυγμα με τα λόγια θα παραμένει ως«κύμβαλον αλαλάζον».

Δύο εντολές του Χριστού οδηγούν τον άνθρωπος που τις τηρεί στην θέωση: “Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της ισχύος σου. Αύτη πρώτη εντολή. Και δευτέρα ομοία αύτη• αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν” (Μαρκ. ιβ΄30-31)..

Η απόλυτη τελειότητα της αγάπης στους κόλπους της Αγίας Τριάδος μας αποκαλύπτει την τέλεια αμοιβαιότητα της αλληλοπεριχωρήσεως των τριών Προσώπων, σε σημείο ώστε να μην υπάρχει σε Αυτήν, παρά μόνο ένα θέλημα, μία μόνο ενέργεια, μία μόνο δύναμη.

Κατ’ εικόνα της Αγάπης αυτής, η τήρηση της δεύτερης εντολής, “Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σε αυτόν” αποκαθιστά το ομοούσιο του ανθρώπινου γένους, το οποίο διασπάσθηκε από την αμαρτία. Πραγματοποιημένη στην έσχατη τελειότητά της η εντολή αυτή αποδεικνεύει ότι ο Άνθρωπος είναι Ένας, κατ’ εικόνα της Αγίας Τριάδος: μοναδικός στην ουσία του, πολλαπλό στις υποστάσεις του… Ενώπιον αυτής της Αποκαλύψεως η Εκκλησία ψάλλει τον θαυμασμό της: “Ξένης ρήμασι, ξένοις δόγμασι, ξένοις διδάγμασι της Αγίας Τριάδος”.

Το δόγμα της Αγίας Τριάδος έχει σχέση με την ζωή μας, αφού ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού…Ο Θεός ζη μέσα μας και εμείς εν αυτώ. Αγαπούμε τον Θεό και όλους τους ανθρώπους. ..Και εμείς οι Χριστιανοί γινόμαστε πρόσωπα, όταν ενωνόμαστε μεταξύ μας εν Χριστώ και ζούμε ο ένας εν τοις άλλοις προσώποις δια της αγάπης. Έτσι ζούμε τριαδικά.

Πολύτιμοι αδελφοί και αδελφές μου, να διαβάζεται τη θεολογική προσευχή για την ενότητα που σας πρότεινα, με όλη την καρδιά σας, με φλογερή πίστη. Και τότε θα δείτε να ανοίγονται οι πόρτες που νωρίτερα ήταν κλειστές. Θα ανοίξουν μπροστά σας δρόμοι που ήταν φραγμένοι με εμπόδια. Η θέση μας είναι σημαντική, γιατί στις συνθήκες που μας δόθηκαν μπορούμε πράγματι να κτίσουμε τη ζωή μας, έχοντας τέτοιον οδηγό, όπως είναι ο μακάριος Σιλουανός.
https://simeiakairwn.wordpress.com/2020/07/11/agios-gerontas-swfronios-xarh-stous-agnwstous-agious-metavalaetai-h-roi-twn-istorikwn-kai-kosmikwn-gegonotwn/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγιος Πορφύριος: Πίσω από όλα τα
 λεγόμενα ψυχολογικά κρύβονται δαιμόνια

ΕΔΩ

Τα όπλα μας ενάντια στον φόβο
ΕΔΩ

Δύο ακραία πνευματικά φαινόμενα
ΕΔΩ

Ο Θεός δεν θέλει απλά το «καλό» μας αλλά την σωτηρία μας.
ΕΔΩ

Η Απάτη και Πλάνη της Αθεΐας
ΕΔΩ

Τίποτα να μην σας απελπίζει

Ο Άγιος Προκόπιος τον πήρε στο άλογό του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου