Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΣτΕ: «Συνταγματικός και νόμιμος ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή για τους μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων»

ΣτΕ: «Νόμιμη η προσευχή σε νηπιαγωγεία-δημοτικά» - Η Βραδυνή
"...αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων..." 
Συνταγματικά και νόμιμα προβλέπεται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων έκρινε

η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ παράλληλα έκρινε ότι αντισυνταγματικά και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) δεν προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.


Αναλυτικότερα, την Ολομέλεια του ΣτΕ την απασχόλησε αίτηση με την οποία ζητείτο η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 που αφορά την «οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων», κατά το μέρος εκείνο με το οποίο προβλέπεται η τέλεση κοινής προσευχής μαθητών και εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, καθώς επίσης και κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εκκλησιασμού των μαθητών, στο πλαίσιο συγκεκριμένων εορτών.

ΣτΕ: Συνταγματικός και νόμιμος ο εκκλησιασμός και η πρωινή ...Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη), με την υπ΄ αριθμ. 942/2020 απόφασή της, έκρινε -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ- και σε συνέχεια παλαιοτέρων αποφάσεων της, ότι «η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγαρφος 2 του Συντάγματος».

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «ως εκ τούτου, απευθύνονται αποκλειστικά στους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές».

Οι τελευταίοι -συνεχίζει το ΣτΕ- «που απολαμβάνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως, δικαίωμα απαλλαγής από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφ’ όσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και τον εκκλησιασμό» (υπήρξε μειοψηφία ως προς το θέμα αυτό, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις από την ανακοίνωση του ΣτΕ).

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι «νομίμως προβλέπεται, κατ’ αρχήν, στο προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα, ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων», ενώ αντίθετα αναφέρεται ότι κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος και των άρθρων 9 της ΕΣΔΑ και 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ δεν προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «κατά παράβαση των ίδιων διατάξεων, προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από την πρωινή προσευχή μόνο των μαθητών άλλου δόγματος και όχι και άλλων μαθητών (άλλου θρησκεύματος, άθεων, αγνωστικιστών) που έχουν λόγους θρησκευτικής συνείδησης για απαλλαγή».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε μερικά το προσβαλλόμενο υπ. αριθμ. 79/2017 Προεδρικό Διάταγμα.
orthodoxianewsagency

***
«Ναι» από το ΣτΕ στην πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών

Με τις…ευλογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπονται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή για τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, πλην όσων έχουν απαλλαγεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης ή ασπάζονται διαφορετικό θρήσκευμα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι νομίμως γίνονται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, ενώ αντίθετα είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και είναι γεγονός ότι δεν έχει νομοθετικά προβλεφθεί η δυνατότητα απαλλαγής όσων μαθητών επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Ακολουθώντας το σκεπτικό παλαιότερων αποφάσεών του, το ΣτΕ έκρινε «η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος».

Ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι αυτό αφορά «αποκλειστικά τους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές».

Οι τελευταίοι -αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- «που απολαμβάνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως δικαίωμα  απαλλαγής από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφόσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και τον εκκλησιασμό». Ως προς την εξαίρεσή τους πάντως, υπήρξε μειοψηφία στην απόφαση.

Έτσι, ακυρώθηκε εν μέρει το Προεδρικού Διάταγμα 79/2017 που αφορά την «οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων», κατά το μέρος εκείνο με το οποίο προβλέπεται η τέλεση κοινής προσευχής μαθητών και εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, καθώς επίσης και κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα εκκλησιασμού των μαθητών στο πλαίσιο συγκεκριμένων εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει γονείς μαθητών κατά του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κρίθηκε ότι «κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος και των άρθρων 9 της ΕΣΔΑ και 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους».
https://aktines.blogspot.com/2020/05/blog-post_25.html

Διαβάστε επίσης

Η «Καθημερινή» γελοιοποίησε τους Εύζωνες και τώρα ζητάει συγγνώμη 
-Η “έκρηξη” της Προεδρικής Φρουράς
ΕΔΩ

Αποκάλυψη Λοβέρδου:
 Ο Κρεμαστινός δεν πέθανε από τον κορονοϊό (Vid)

ΕΔΩ

Τσιόδρας για το «φούσκωμα» των θανάτων από κορωνοϊό:
 «Δεν φταίω εγώ, έτσι λέει ο... ΠΟΥ»
ΕΔΩ

Τσιόδρας: Όποιος είχε κορονοιό
 και πέθαινε από άλλη αίτια τον καταγράφαμε ως θύμα κορονοιού! (Vid)
ΕΔΩ

Τσιόδρας: Κατασκευάζουμε ιούς για να παρασκευάσουμε καλύτερα εμβόλια

Νέα κόλπα..: Παγκόσμιος συναγερμός- 
Απειλητικό σύνδρομο που «χτυπά» παιδιά
ΕΔΩ

Στα δικαστήρια οι Ράδιο Αρβύλα για 
το αισχρό-βλάσφημο βίντεο για τη Θ. Κοινωνία
ΕΔΩ

Ευαγγελάτος για κορονοϊό:
 "Όποιος αρνείται το εμβόλιο θα πρέπει να διώκεται ποινικά" (Vid)


Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης:
 Κατασκευασμένος ο ιός από τους παγκοσμιοποιητές (Vid)

Χαμός στην Ιταλική βουλή - Βιτόριο Σγκάμπρι:
 Το 96,3% δεν πέθαναν από κορωνοϊό (Vid)


Μοναχός Αρσένιος Σκήτης Κουτλουμουσίου: 

Νέα Δημοκρατία με προφίλ Σύριζα
ΕΔΩ


Μπιλ Γκέιτς για παγκόσμιο εμβολιασμό:
 «Νομίζετε ότι έχετε επιλογή - Δεν έχετε καμία επιλογή»!
ΕΔΩ

Ε. Βενιζέλος: «Υπάρχει και η πρόταση του

 Μπιλ Γκέιτς για εμφύτευση chip σε όλους (Video-doc)
ΕΔΩ

Έρχονται Υποχρεωτικά Εμβόλια με Τσιπάκι – Αντισταθείτε!

ΕΔΩ

Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ:

 «Ανησυχώ πολύ με τα ψηφιακά πιστοποιητικά για τον εντοπισμό ατόμων του Μπιλ Γκέιτς»
ΕΔΩ


Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 15 Μαΐου για τον κορωνοϊό,
 την τρομοκρατία, το 5G και τα εμβόλια
ΕΔΩ



Πιερρακάκης: Αυτό που ζούμε είναι ένα παγκόσμιο πείραμα.
ΕΔΩ

Παρέμβαση  350+ιατρών για το άνοιγμα και τη λειτουργία των Ιερών Ναών
ΕΔΩ


Πελαργός προσκύνησε την Κυρία Θεοτόκο - Σε Λιτανεία στη Λευκορωσία
ΕΔΩ

Ρουμάνος Αρχιεπίσκοπος νόσησε με Covid 19. Όσοι μετέλαβαν μαζί του βρέθηκαν αρνητικοί, εκτός από τον διάκονο του που δεν μετέλαβε.