Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Στη Ρωσία οι ιερείς κάνουν λιτανείες για τον κορονοϊό

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Ενώ στην πατρίδα της Ορθοδοξίας, εδώ που άνθισε για πρώτη φορά ο χριστιανισμός σε όλο τον κόσμο, οι καμπάνες μετά από πολλούς αιώνες σιώπησαν,
στην Ρωσία τα μέλη μιας μοναστικής αδελφότητας στη Μόσχα κάνουν νυχτερινές (λιτανείες) πομπές στους δρόμους για την εξάλειψη του Κορονοιού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μοναχοί από το μοναστήρι Vysoko-Petrovsky επέλεξαν να βγουν από στους δρόμους για να πολεμήσουν τον κορονοϊό.


Η πρώτη (λιτανεία) πομπή, που έλαβε χώρα εχθές το βράδυ μετά την νυχτερινή λειτουργία, πρόκειται να γίνει καθημερινή τελετουργία, πιθανότατα μέχρι να νικηθεί ο κορονοϊός.

Ο ηγούμενος του μοναστηριού, εξήγησε τη λογική αυτής της τελετουργίας στο προφίλ του στο Instagram.

«Η παράδοση των θρησκευτικών πομπών στις μέρες της καταστροφής καθιερώθηκε στην εκκλησιαστική παράδοση από το Βυζάντιο. Οι κληρικοί και οι πιστοί πήγαιναν γύρω από τα σπίτια, τους δρόμους, τα μοναστήρια, ακόμη και ολόκληρους οικισμούς, καλώντας τον Κύριο και τους αγίους για βοήθεια. Σήμερα, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια από ψηλά, οπότε η αδερφότητα του μοναστηριού μας αποφάσισε να αυξήσει την προσευχή. Ο Κύριος δεν θα αφήσει κανέναν», έγραψε.

Στην κορυφή της πομπής υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας και οι μοναχοί ξεκινούν ραντίζοντας με αγιασμό τους τοίχους του μοναστηριού, προτού αρχίσουν να περπατούν προσευχόμενοι, διατηρώντας, φυσικά, μια ασφαλή απόσταση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr