Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Στα 2 εκατομμύρια οι εκτιμήσεις για το πλήθος του λαού που βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας από κάθε γωνιά της Ελλάδας (φωτό)

Το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. 
Αθήνα (20-01-2019)
"Από το βήμα του συλλαλητηρίου μίλησαν για δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας από κάθε γωνιά της Ελλάδας." 

Συνάντηση των γενεών έγινε στο Σύνταγμα στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Από
όλες τις γωνιές της Ελλάδας, πολίτες έδωσαν το παρών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μακεδονικών σωματείων και συλλόγων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι περισσότεροι ταξίδευαν όλη τη νύχτα για να φθάσουν νωρίς το πρωί στο Σύνταγμα, πολλοί, μάλιστα, μαζί με τα παιδιά τους. 

sylsynt0
Το μεσημέρι, η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι και την ατμόσφαιρα δονούσαν τα συνθήματα που έδιναν το μήνυμα των πολιτών ενάντια στην ψήφιση της Συμφωνίας, που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή. Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, περίπου στις δυόμισι το μεσημέρι μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στα ΜΑΤ, δίνοντας την αφορμή για να πνιγεί στα χημικά το ειρηνικό συλλαλητήριο. Η εικόνα από εκείνη τη στιγμή και μετά άλλαξε.


Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ αρχικά μίλησαν για 45-50.000 διαδηλωτές και λίγο αργότερα ανέβασαν τον αριθμό αυτό στις 60.000
Τουλάχιστον... περίεργη είναι η εκτίμηση που δίνει επισήμως η Αστυνομία για το πλήθος των διαδηλωτών στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο του Συλλαλητηρίου για την Μακεδονία. Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ αρχικά «είδαν» μόλις 45-50 χιλιάδες κόσμου περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ μια ώρα αργότερα ανέβασαν την εκτίμησή τους στις 60.000! 
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος». Σε σχέση με τα λεωφορεία που έφτασαν στην Αθήνα, η Αστυνομία κατέγραψε συνολικά 326 οχήματα.

  

Ο όγκος του συλλαλητηρίου, όμως, συνιστά μείζον γεγονός. Ούτε τα όσα λέει η αστυνομία για τον αριθμό των διαδηλωτών, ούτε η προσπάθεια στιγματισμού μπορούν να το ακυρώσουν. Για την ακρίβεια, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ότι μάλιστα στήθηκε προβοκάτσια για να διαλύσουν το συλλαλητήριο φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: προκαλεί αγανάκτηση και οργή και σε πολίτες 

 ***
Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς οι διαδηλωτές είχαν κατακλείσει ολόκληρη την πλατεία Συντάγματος, την Ερμού, την Βασιλίσσης Σοφίας και όλους τους γύρω δρόμους. 

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως όλοι οι συμμετέχοντες στην μεγαλειώδη διαδήλωση έκαναν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, ενώ οι οργανωτές από το βήμα του συλλαλητηρίου μίλησαν για δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Δείτε φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση

syl0

syl01

syl03


συλλαλητήριο

syl4

syl24

syl23

syl3