Άρχισε το ξήλωμα του Σουλτάνου που θα φέρει εξελίξεις και στα εθνικά μας θέματα
Ζητιανεύουν για δολάρια – Αλαλούμ σε βενζινάδικα – Τα τρόφιμα στα ύψη
Σε εξαθλιωμένη κατάσταση βρίσκεται η τουρκική κοινωνία μετά από την χαριστική βολή του Τραμπ την Παρασκευή και το οικονομικό χάος που επικρατεί.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν
φτάσει στα ύψη, τα βενζινάδικα δεν εξυπηρετούν πελάτες και όλα αυτά την στιγμή που ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας για το ενδεχόμενο κατάσχεσης καταθέσεων και σε δήλωση που έκανε στην Χουριέτ τόνισε χαρακτηριστικά:
Ο υπουργός Αλμπαϊράκ είπε: ¨Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια ένδειξη επίθεσης και δοκιμασίας. Η επίθεση αυτή που την άρχισε ο μεγαλύτερος παίκτης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα προκαλέσει παρόμοιες καταστάσεις σε όλε στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ήδη προκάλεσε¨.
Ο Αλμπαϊράκ είπε πως μαζί με τις τράπεζες ¨θα ληφθούνε ταχέως όλα τα δέοντα μέτρα¨ και πρόσθεσε πως ¨Από το πρωί της Δευτέρας οι φορεία μας θα κάνουν τις δέουσες ενέργειες ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές και σε αυτό το θέμα θα γίνουν και οι δέουσες ανακοινώσεις. Όπως δήλωσα όλα τα μέτρα και τα σχέδια δράσης είναι έτοιμα¨
Ο Αλμπαϊράκ αναφερόμενος σε φήμες περί κατάσχεσης καταθέσεων δήλωσε ¨Δεν θα κατασχεθούν καταθέσεις. Και οι λογαριασμοί που είναι σε συνάλλαγμα δεν θα μετατραπούνε σε λίρες. Αλλά θα ασκηθούν διώξεις σε αυτούς που διακινούνε αυτά τα κουτσομπολιά και τα ψέματα. Θα αρχίσουν διώξεις.
Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους βιομήχανους να μην παίρνουν τα δολάρια τους από τις τράπεζες.
Νωρίτερα το Μπλούμπεργκ είχε ανακοινώσει πως οι τράπεζες στην Τουρκία δυσκολεύονται να καλύψουν την ζήτηση που υπάρχει για συνάλλαγμα και ότι στον τραπεζικό τομέα υπάρχει πια σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας σε συνάλλαγμα.
Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα
Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου. Ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες κατά την έναρξη των συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν συνέπειες στην πτώση του τουρκικού νομίσματος.
Μέχρι τις 22.03 ώρα Ελλάδας σήμερα –νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,06 τουρκικές λίρες, αφού άγγιξε τις 7,24 τουρκικές λίρες νωρίτερα.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Ραγδαία αλλαγή της τιμής της λίρας
Το οικονομικό θαύμα του Ταγίπ Ερντογάν, πάνω στο οποίο έχτισε την παντοκρατορία του, καταρρέει, και η Τουρκία μοιάζει πλέον γίγαντας με πήλινα πόδια.
Ο διπλασιασμός των δασμών που επέβαλε προχθές, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ήταν η χαριστική βολή.
Σε σημείο που τα πρατήρια βενζίνης σταμάτησαν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους καθώς η αξία της λίρας άλλαζε ραγδαία. Μάταιες αποδείχθηκαν και οι προσπάθειες του Υπουργού Εμπορίου να αντιστρέψει την κατάσταση.
Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής οι άνθρωποι που έρχονται στο κατάστημα τους φεύγουν με άδεια χέρια και κανείς δεν κουβαλά τσάντα. Ενώ ένας άλλος είπε πως το ψυγείο τους είναι άδειο πήγε να ρωτήσει την τιμή για τις μελιτζάνες και είναι μεταξύ 2,5 – 3 τουρκικών λιρών.
Ξένοι αναλυτές υποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση απαιτεί άμεσο χειρισμό από την κυβέρνηση, που δείχνει ωστόσο απρόθυμη να ακολουθήσει τις συστάσεις για αύξηση των επιτοκίων και χαλιναγώγηση του πληθωρισμού που άγγιξε το 16%.
Αναλυτές: προσφυγή στο ΔΝΤ
Για τον Ταγίπ Ερντογάν τα επιτόκια παραμένουν ο πατέρας και η μητέρα όλων των κακών. Οι ειδικοί προειδοποιούν για πλήρη νομισματική κρίση και τονίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Παρασκευή προκάλεσε σοκ και στις διεθνείς αγορές, με τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν στο κόκκινο και τους αναλυτές να ανησυχούν για συστημικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με αναλυτές «Αυτό διευρύνει και βαθαίνει το πρόβλημα που πολλές αναδυόμενες χώρες έχουν και αυτό είναι πρόβλημα όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέος σε δολάρια, αλλά και για τις τράπεζες που τους δάνεισαν χρήματα. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες και αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στις τράπεζες, αφού υπάρχει και ο αυξημένος κίνδυνος του αντισυμβαλλόμενου.»
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η Δευτέρα, οπότε και θα ανοίξουν εκ νέου οι αγορές. Ενώ στην Τουρκία, και οι πολίτες τελούν υπό πανικό, ανησυχώντας για το παρόν και το μέλλον τους.
Ανησυχητικά για την Άγκυρα είναι και τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και άλλα οικονομικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της Τουρκίας εάν η κρίση στις διμερείς σχέσεις οξυνθεί», γράφουν οι New York Times.
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία άρχισε και η αμφισβήτηση του Ταγίπ Ερντογάν, του μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητου ηγέτη του σύγχρονου οικονομικού θαύματος.
Ερντογάν: «Βγάλτε τις κρυμμένες λίρες»
Την έκκληση του Τούρκου προέδρου προς τους πολίτες να «βγάλουν», τα κρυμμένα κάτω από τα στρώματα, ξένα νομίσματα και να τα μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες στηρίζει βενζινοπώλης στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, βενζινάδικο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Tire, ζητεί από τους πελάτες του να πληρώνουν με δολάρια και υπόσχεται πως θα τους κάνει δώρο ορισμένα λίτρα βενζίνης. Η πρόταση του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, Efdal Gül, είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τους πολίτες καθώς για κάθε 300 δολάρια συναλλαγών στο κατάστηματά του τους δωρίζει 30 λίτρα καυσίμων.
Σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων τόνισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την οικονομία μας με το παιχνίδι συναλλαγματικής ισοτιμίας».
ΠΗΓΗ:Πληροφορίες: ΑΠΕ,tourkikanea,pentapostagma www.crashonline.gr