Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Σεραφείμ Πειραιώς: »Άλλο το Κράτος και άλλο το Έθνος»

SERAFEIM
"Το θέμα αυτό...είναι λελυμένο εδώ και 130 χρόνια..."

Για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας που εξετάζει η Κυβέρνηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μίλησε την Τετάρτη 27 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

»Το θέμα αυτό το οποίο τίθεται ευκαίρως ακαίρως ως δήθεν προοδευτικό πρόταγμα είναι λελυμένο εδώ και 130 χρόνια από την ελληνική πολιτεία. Είμαστε ένα ορθόδοξο έθνος, κατά μεγάλη πλειοψηφία, αλλά έχουμε δημιουργήσει ένα ουδετερόθρησκο κράτος, όπως προβλέπει άλλωστε και το άρθρο 13 του Συντάγματος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πειραιώς τόνισε: ‘‘Στην πολιτεία μας επικρατεί το ουδετερόθρησκο κράτος, και βέβαια συστατικό της ρωμιοσύνης είναι η Ορθοδοξία. Υπάρχει μία σκοπιμότητα, υπάρχει μία ιδεοληψία η οποία λέει ότι η πίστη είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά όπως σας είπα αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ποτέ να αποκοπεί η Ορθοδοξία από την Ρωμιοσύνη, από το ελληνικό Έθνος, όχι από το ελληνικό Κράτος είναι κάτι διαφορετικό, άλλο το Κράτος και άλλο το Έθνος».

»Η Εκκλησία δεν είναι ενωμένη με το κράτος, υπάρχουν διακριτότατοι ρόλοι με το Σύνταγμα του 1975. Aπόδειξις πληρεστάτη το πως νομοθετεί το κράτος εναντίον του δόγματος και του ήθους της Εκκλησίας. Η Εκκλησία λοιπόν παρότι είναι η τροφός και η μάνα του γένους, γιατί αν δεν είμαστε σήμερα το υπόλοιπο της ευρωπαϊκής Τουρκίας το οφείλουμε στην μητέρα μας, την Εκκλησία, η οποία διάκράτησε την ιδιοπροσωπία μας στα 400 χρόνια της δουλείας, τότε όποιος εξισλαμίζετο, εκτουρκίζετο» πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

»Παραταύτα λοιπόν η Εκκλησία δεν απολαμβάνει ειδικών προνομίων. Όπως η εκκλησία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ως προς τις νομικές τις σχέσεις, έτσι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι οι ισραηλιτικές κοινότητες, το κεντρικό ισραηλιτικό συμβούλιο και δημόσιες υπηρεσίες είναι οι τρεις μουφτείες της Ξάνθης. Μερικοί λένε για την μισθοδοσία του κλήρου. Είναι ένα άλλο μύθευμα αυτό για την δήθεν μη φορολόγηση της Eκκλησίας που και αυτό είναι ψεύδος, όπως ο Mακαριώτατος και Ιερά Σύνοδος πλειστάκις έχει κοινοποιήσει στον κόσμο το πόσο φορολογείται η Εκκλησία όπως όλα τα νομικά πρόσωπα» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Για την μισθοδοσία του κλήρου ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: »Επειδή κάποιοι λένε ότι «εγώ είμαι άθεος γιατί να φορολογούμαι για να πληρώνονται οι ιερείς;» Δεν φορολογείσαι για να πληρώνονται οι ιερείς. Φορολογείσαι για να μπορεί το κράτος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, μία εκ των οποίων είναι και η μισθοδοσία του κλήρου, για την περιουσία που διήρπασε από το 1833 μέχρι το 1952 και αποτελεί το 96% της περιουσίας της Εκκλησίας. 

Γι’ αυτό λοιπόν αποζημιώνεται η Εκκλησία με αυτήν την ελαχιστότατη μισθοδοσία, γι’ αυτά τα δισεκατομμύρια που θα έπρεπε να πάρει ως αποζημίωση για τα εκατομμύρια στρέμματα τα οποία πήρε από την Εκκλησία το Κράτος».

»Αν θελήσουν να κάνουν την Εκκλησία ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματείο ή ένωση προσώπων, για λόγους ισότητας του Συντάγματος πρέπει να συμπαρασυρθούν και οι ισραηλιτικές κοινότητες και οι μουσουλμανικές μουφτείες. Αλλά τότε κοιτάξτε τι θα γίνει. Στις μουσουλμανικές μουφτείες σήμερα η ελληνική Πολιτεία επειδή είναι δικαιοδοτικά όργανα της και απονέμουν δικαίο σε Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες, διορίζει τους μουφτήδες. Εάν τις μεταβάλλει σε ιδιωτικού δικαίου τότε οι μουφτήδες δεν θα διορίζονται από την Ελληνική Πολιτεία αλλά θα επιλέγονται από την μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και την ‘Αγκυρα. Και σε λίγους μήνες θα δείτε την Δυτική Θράκη να «Κοσοβοποιείται»» – υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Αθανάσιος Θανόπουλος