Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Περικλής Νεάρχου: «Ανοιχτό ένα σοβαρό επεισόδιο σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ»-Η αντίδραση της Άγκυρας στον «Ηνίοχο»

Αποτέλεσμα εικόνας για Περικλής Νεάρχου: «Ανοιχτό ένα σοβαρό επεισόδιο σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ
-Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου: «Ανοιχτό ένα σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο»
"Οι Τούρκοι θέλουν μοιρασιά των φυσικών πόρων" (ηχητικό).
-Η Τουρκία βγάζει το πολεμικό ναυτικό της στις περιοχές που η Αθήνα έχει δεσμεύσει για ασκήσεις

Oι Τούρκοι, ειδικά αυτοί την περίοδο, ψάχνουν για ένα τετελεσμένο στην Κυπριακή ΑΟΖ για τα ενεργειακά, ώστε να μπουν σε ένα παιχνίδι μοιρασιάς, που για χρόνια είναι εκτός, λέει ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου, στον 98.4

Το ενδεχόμενο για ένα σοβαρότερο επεισόδιο στο Αιγαίο, είναι ανοιχτό, είπε ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου, σημειώνοντας ότι τα ενεργειακά πίσω από την ΑΟΖ, είναι το κρίσιμο θέμα κλειδί για την Τουρκία, αφού ειδικά αυτή την περίοδο οι Τούρκοι, ψάχνουν για ένα τετελεσμένο στην Κυπριακή ΑΟΖ για τα ενεργειακά, ώστε να μπουν στην μοιρασιά , την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν τις διευθετήσεις των συμφερόντων τους στην περιοχή.


***
Στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο ανακοίνωσε η Τουρκία ως απάντηση στην άσκηση «Ηνίοχος» που πραγματοποιεί η Ελλάδα από τις 6 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Βατάν.

Το ίδιο γράφει και η εφημερίδα Τζουμχουριέτ σημειώνοντας πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει το πολεμικό ναυτικό της στις περιοχές που η Αθήνα έχει δεσμεύσει για ασκήσεις.

Η εφημερίδα Βατάν σχολιάζει πως η ένταση της ανατολικής Μεσογείου μεταφέρθηκε στο Αιγαίο ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού ινστιτούτου ‘21ος Αιώνας’, Τζαχίτ Αρμαγάν Ντιλέκ, δήλωσε στη εφημερίδα ότι η ελληνική άσκηση αποτελεί πολιτικό μήνυμα και ότι η Ελλάδα προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον από τη Μεσόγειο και να το μεταφέρει στο Αιγαίο.

Προσθέτει ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναφέρεται συχνά σε ‘μεγάλο ατύχημα’ και εκτιμά ότι είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά για μια τέτοια αντιπαράθεση.

[Προπαγανδίζοντας] Χαρακτηρίζει μάλιστα προκλητική τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι με την άσκηση κλείνει τις εξόδους της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα από το Αιγαίο. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για στρατιωτική άσκηση την περιοχή ανοιχτά της Εφέσου «γεγονός που θα φέρει τις δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ ξανά αντιμέτωπες».

Αναφέρει ότι η δέσμευση αυτής της περιοχής, που είναι πολύ κοντά στην Έφεσο της Σμύρνης, «δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία χωρίς αντίδραση». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει επομένως να ‘κλείσει’ όλες τις παράκτιες περιοχές, κοντά στις οποίες η Ελλάδα έχει προγραμματίσει ασκήσεις, με πολεμικά της πλοία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου, Τουρκία-Κωνσταντινούπολη

Περικλής Νεάρχου-Ακούστε το ηχητικό