Ένα γλυκό απ’ τα παλιά, για τις εορτές των Χριστουγέννων
Το σεντούκι της καπετάνισσας άνοιξε σήμερα, μέσα στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, και πετάχτηκε από κει μέσα μια όμορφη συνταγή ενός νοστιμότατου γλυκού. Το όνομά του: «ροξάκια»
Τα αρχικά υλικά:
1 ποτήρι του νερού λάδι (όχι ελαιόλαδο)
2 αυγά
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή φρέσκια
1 ποτήρι γάλα (χλιαρό)
1 κιλό αλεύρι (όχι το σκληρό που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ψωμί)
Εκτέλεση:
Μέσα σ’ ένα ευρύχωρο σκεύος βάζεις το λάδι, τα αυγά, τη μαγιά, που την έχεις διαλύσει μέσα στο χλιαρό γάλα, και τ’ ανακατεύεις έως ότου γίνουν ένας χυλός.
Κατόπιν, προσθέτεις και το αλεύρι. Τα ανακατεύεις όλα μαζί. Αν η ζύμη δεν είναι μαλακή και νοιώθεις ότι δεν θα είναι εύπλαστη, πρόσθεσε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και ζύμωσέ τα πάλι.
Χώρισε τη ζύμη στα δύο και κράτα τη μισή σε μια μικρή λεκάνη.
Για την άλλη μισή (που θα γίνει καφέ) συνεχίζεις προσθέτοντας μέσα στη λεκάνη:
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
4-5 κουτάλια της σούπας, σκόνη κακάο (Αν θέλεις να έχει πολύ σκούρο χρώμα, πρόσθεσε ένα κουτάλι παραπάνω, κακάο)
1 γεμάτο κουτάλι της σούπας γαρύφαλλα κοπανισμένα (δηλαδή σκόνη)
4-5 κουτάλια της σούπας κανέλλα κοπανισμένη (δηλαδή σκόνη) και τα ανακατεύεις όλα μαζί.
Αφήνεις και τις 2 ζύμες να «ξεκουραστούν» για 10-15 λεπτά
Κατόπιν, παίρνεις 1 «μπουκίτσα» από την άσπρη ζύμη και 1 «μπουκίτσα» από την καφέ ζύμη.
Πλάθεις κάθε μία ξεχωριστά έτσι ώστε να γίνουν δύο μπάρες και τις τοποθετείς μπροστά σου έτσι ώστε να είναι παράλληλες.
Στρίβεις τις δύο μπάρες έτσι ώστε να «πλεκτούν» μεταξύ τους και τις τοποθετείς μέσα σ’ ένα λαδωμένο ταψί. Βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου και να κάνεις διάφορα σχήματα και σχέδια.
Καλό είναι να μην γίνουν πολύ μεγάλα, γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος διογκώνονται και όταν σιροπιαστούν θα είναι πολύ βαριά.
Ψήνονται σε φούρνο,που τον έχουμε ήδη προθερμάνει, μέτριας θερμοκρασίας, για περίπου 15-20 λεπτά. Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και κατόπιν ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε:
4 ποτήρια του νερού, ζάχαρη (δηλαδή 1 κιλό)
6 ποτήρια νερό
Λίγες σταγόνες λεμονιού και μια φλούδα από το λεμόνι
2 μεγάλα κομμάτια κανέλλας και λίγα γαρύφαλλα
2-3 κουτάλια μέλι τα οποία όμως θα τα προσθέσεις αφού σβύσεις το σιρόπι. (Αν το βάλεις από την αρχή, δημιουργεί φυσαλλίδες οι οποίες δεν φεύγουν, κάθονται πάνω στο γλύκισμα και είναι αντιαισθητική εικόνα).
Ανακάτεψε το σιρόπι με το μέλι, τόσο όσο θα χρειαστεί για να λιώσει το μέλι μέσα στο σιρόπι.
Η διαδικασία που πρέπει ν ακολουθήσεις για να τα σιροπιάσεις είναι η εξής:
Μέσα στα ταψιά που είχες ψήσει τα ροξάκια, τα ξανατοποθετείς αυτήν την φορά ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ!!
Ρίξε το σιρόπι σιγά – σιγά με μια μικρή κουτάλα, ή κουτάλι, πάνω απ’ όλα τα ροξάκια και μετά το υπόλοιπο σιρόπι μοίρασέ το στα ταψιά σου.
Σε 10-12 λεπτά, γύρισέ τα από την άλλη μεριά και δώσε τους αρκετό χρόνο (περίπου 2 ώρες ίσως και παραπάνω) ώστε να «πιουν» όλο το σιρόπι.
Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις από πάνω καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα.
Συμβουλές:
1. Μην τα βάλεις στο ψυγείο. Η γεύση τους αλλιώνεται καθώς και το χρώμα τους.
2. Μπορείς αν θέλεις να κατασκευάσεις και να ψήσεις τα ροξάκια μια μέρα που έχεις ελεύθερο χρόνο, και αφού κρυώσουν καλά – καλά να τα βάλεις στην κατάψυξη.
Όταν τα χρειαστείς δεν έχεις παρά να τα βγάλεις λίγες ώρες πρίν, να κάνεις το σιρόπι και έτσι να έχεις ένα γλύκισμα εύγευστο, ευπαρουσίαστο και πάνω απ όλα σπιτικό!
Καλή επιτυχία!