Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Προσκύνημα στο Άγιο Όρος - Πληροφορίες για προσκυνητές

Σχετική εικόνα
Διαμονητήριο-κανονισμοί-πληροφορίες, μήνυμα της Ιεράς Επιστασίας προς τους προσκυνητές
Ε
πίσκεψη στο Άγιον Όρος επιτρέπεται -σύμφωνα με το τυπικό της μοναστικής πολιτείας, το λεγόμενο ¨ΑΒΑΤΟ¨- μόνο στους άντρες

Άγιο Όρος - Πληροφορίες για προσκυνητές
MountAthosInfos.gr
Γ
ια να επισκεφθεί κάποιος το Άγιον Όρος, πρέπει έγκαιρα να προγραμματίσει την ακριβή ημέρα εισόδου του σ’ αυτό. 

(Κατά σειρά πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα βήματα απαραιτήτως)
  • Εν συνεχεία πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο προσκυνητών αγίου όρους της Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο: 2310-252575 και fax: 2310-222424. Διεύθυνση γραφείου: Εγνατίας 109 τ.κ.: 54635 Θεσ/νικη . Στοιχεία που ζητούνται από το αρμόδιο γραφείο είναι τα εξής: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γεννήσεως, αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία έκδοσης και εκδούσα αρχή, αφού εξασφαλιστεί το διαμονητήριο, 
  • πρέπει να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τις Ιερές Μονές της επιλογής του καθενός για τη διαμονή του. 
  • Πρέπει επίσης να γίνει επικοινωνία με τη ναυτιλιακή εταιρία για κλείσιμο θέσης με το καράβι στο τηλέφωνο: 23770-71149 ή 23770-21041 και fax: 23770-71016.
Εάν επιθυμείτε να φθάσετε νωρίς στο λιμάνι της Δάφνης ή να επισκεφθείτε απευθείας τις Ι. Μονές και τις Σκήτες του νότου, έχετε τη δυνατότητα να αναχωρήσετε από την Ουρανούπολη με το πρωινό δρομολόγιο, ώρα 06:30 (πλοίο Αγία Άννα) αφού αυτό το δηλώσετε έγκαιρα στο γραφείο προσκυνητών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί το διαμονητήριό σας στον καπετάνιο του ferryboat από τον οποίο θα το παραλάβετε. Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν απευθείας τις Ι. Μονές της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους, μπορούν να αναχωρήσουν με ταχύπλοο από Ιερισσό αφού το δηλώσουν εκ των προτέρων στο γραφείο προσκυνητών.
Ε
ίναι απαραίτητο να κλείσουν θέση επειδή ο αριθμός προσκυνητών είναι περιορισμένος. Μόνο 110 επισκέπτες την ημέρα (100 'Έλληνες και 10 αλλοδαποί). Οι πρέπει να πάνε οδικώς (με λεωφορείο ή αυτοκίνητο) από Θεσσαλονίκη προς την Ουρανούπολη, περίπου 120km.

Η 
διανυκτέρευση φρόνιμο είναι να γίνει στην Ουρανούπολη ,γιατί πρέπει το πρωί και από ώρα 8:00 να παραλάβετε να διαμονητήριο (απαραίτητη η ταυτότητα και €25), από το εκεί εδρεύων γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους και εν συνεχεία να μεριμνήσετε για την παραλαβή του εισιτηρίου σας για το ferryboat , από το γραφείο της υπεύθυνης ναυτιλιακής εταιρίας , που πραγματοποιεί το δρομολόγιο για το Άγιον Όρος.

Η 
αναχώρηση από την Ουρανούπολη για το λιμάνι της Δάφνης γίνεται κάθε μέρα και ώρα 09:45.

Σ
τη Δάφνη το καράβι φθάνει περίπου στις 12 η ώρα το μεσημέρι. Από εκεί, με το λεωφορείο της γραμμής μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς τις Καρυές , δηλαδή στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, το Άξιον Εστί στο ναό του πρωτάτου και εν συνεχεία να ακολουθήσει το πρόγραμμά του.

Ά
λλη επιλογή είναι από τη Δάφνη να πάρει κανείς το άλλο ferryboat (Αγία Άννα (που έχει ανταπόκριση) για τις ιερές μονές και τις σκήτες που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό μέρος της χερσονήσου. Αυτές είναι: Σιμώνος Πέτρα, Γρηγορίου, Ι.Μ. Διονυσίου, Ι.Μ. Αγ. Παύλου και σκήτη Αγίας ¨Αννης .

Τ
έλος μπορεί κάποιος να μετακινείται με τα μικρά λεωφορεία που διατηρεί το γραφείο κινήσεως αυτοκινήτων Αγίου Όρους που εδρεύει στις Καρυές. Τηλέφωνο: 23770-23266 και fax: 23770-23879.

Η 
καλύτερη λύση, που εμείς προτείνουμε, είναι να μετακινείται ο προσκυνητής με τα πόδια, με τον τρόπο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε άμεσα με πολλούς ασκητές, να επισκεφθείτε προσκυνήματα (κυρίως στο νότο) που με αυτοκίνητο δεν μπορείτε να προσκυνήσετε, να θαυμάσετε και να απολαύσετε από κοντά το υπέροχο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Αγίου ‘Όρους.--- Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε απ’ ευθείας τις Ι. Μονές και τις Σκήτες του νότου, έχετε τη δυνατότητα να αναχωρήσετε από την Ουρανούπολη με το πρωινό δρομολόγιο, ώρα 06:30 (πλοίο Αγ. Άννα) αφού αυτό το δηλώσετε έγκαιρα στο γραφείο προσκυνητών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί το διαμονητήριό σας στον καπετάνιο του ferryboat από τον οποίο θα το παραλάβετε.

Ο
ι βιντεοκάμερες απαγορεύονται αυστηρά. Επίσης, οι βιντεοκασέτες που θα βρεθούν κατά την έξοδο από το Άγιο Όρος , καθώς οι προσκυνητές περνούν από έλεγχο του τελωνείου, κατάσχονται.

Ό
σοι είναι κάτω από 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (π.χ. πατέρα τους). Νέοι που επισκέπτονται το Άγιον Όρος σαν group με ενήλικο αρχηγό για εκπαιδευτικούς λόγους, πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφη άδεια από τους γονείς τους επικυρωμένη από επίσημη αρχή.

Ε
πίσης οι προσκυνητές πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι. Κοντά παντελόνια και σορτς απαγορεύονται.

Τ
ο κυνήγι απαγορεύεται στο Άγιο Όρος, οπότε η είσοδος κυνηγετικών σκυλιών καθώς και όπλα δεν επιτρέπονται.

Η 
διαμονή στα μοναστήρια είναι δωρεάν, ωστόσο οι δωρεές γίνονται δεκτές.

Ε
πίσης προσκυνητές με ειδικό διαμονητήριο (πρόσκληση) μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο από το μοναστήρι από το οποίο προσκλήθηκαν. Η είσοδος Ι.Χ. αυτοκινήτων καθώς και μοτοσικλετών απαγορεύεται.




ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ
MountAthosInfos.gr
MountAthosInfos.gr