Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν «θερμό» επεισόδιο - Στέλνουν το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει τις πηγές του ΥΠΕΘΑ που είχαν αποκαλύψει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε «θερμό» επεισόδιο τον Ιούνιο στην Κύπρο όταν
και θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις της η γαλλική Total.

Έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Μεσόγειο με το Μπαρμπαρός και στη Μαύρη Θάλασσα με το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο που έχει στη διάθεσή της η Άγκυρα εξήγγειλε για αυτή τη χρονιά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ με δήλωσή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

«Ειδικά αυτή τη χρονιά στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο θα κάνουμε σημαντικές εξορμήσεις ερευνών και γεωτρήσεων. Αυτή τη χρονιά θα γίνουν σημαντικές εξορμήσεις ερευνών και γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Το πρώτο μας σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός και μετά το δεύτερο μας πλοίο θα κάνουν δισδιάστατες και τρισδιάστατες εργασίες και στις δύο περιοχές και και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ερευνών. Η Τουρκία πλέον μπαίνει σε μια περίοδο στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν πιο σημαντικές εξορμήσεις»

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι πάνω από το 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του κόσμου βρίσκεται σε περιοχές κοντά στην Τουρκία.

Καθώς η Λευκωσία συνάπτει συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς στα τεμάχια «10», «8» «6», και «11» επιλέγει αυτή την στιγμή η Άγκυρα για να προκαλέσει μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο
Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, οπότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου από την Γαλλική Total, είχαν αναφέρει προ μιας εβδομάδας πηγές του υπουργείου Άμυνας. 

«Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, υπενθύμισαν τότε οι πηγές του Πενταγώνου ένα Μπαρμπαρός που τελικά επιστρέφει.
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου