Από δύο γειτονικές χώρες εκδηλώνεται μία εντεινόμενη προσπάθεια αμφισβητήσεως των συνόρων της Ελλάδος και γενικότερα της περιοχής μας. Θυμίζω τα γεγονότα:
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί βλαπτική για τη χώρα του τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Πρόκειται για ένα σύνολο 16 κειμένων, ένα εκ των οποίων είναι και η σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Επειδή η Σύμβαση της Βιέννης του 1969 περί Διεθνών Συνθηκών προβλέπει ότι οι Συνθήκες που καθορίζουν σύνορα κρατών (ὀπως η Λωζάννη) ουδέποτε λήγουν, ούτε μπορεί ένα κράτος να αποσυρθεί μονομερώς από αυτές, τότε τίθεται το ερώτημα: Πέραν των εσωτερικών σκοπιμοτήτων, δηλαδή της αποδυναμώσεως της κεμαλικής ιδεολογίας, μήπως ο Ερντογάν στέλνει κάποιο μήνυμα στην Ελλάδα; Ότι, δηλαδή, σκοπεύει να προκαλέσει μία πολεμική αναταραχή, έστω και με επεισόδιο λίγων ημερών, για να διεκδικήσει αλλαγή συνόρων;
Ο Αυστριακός Επίτροπος Διευρύνσεως της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, έκανε λόγο για ύπαρξη Τσάμικου ζητήματος στις σχέσεις Ελλάδος- Αλβανίας. Λέγεται ότι πρόκειται για κακή ενημέρωση εκ μέρους των συνεργατών του. Μακάρι να έγινε εκ παραδρομής η αναφορά. Πάντως η Αλβανία δεν έχασε ευκαιρία. Έβαλε τον Υπουργό της των Εξωτερικών να δηλώσει ότι υπάρχει και non paper σχετικό με Τσάμηδες, το οποίο συζητούν τα Υπουργεία Εξωτερικών Αθηνών και Τιράνων. Ο κ. Κοτζιάς προέβη σε διάψευση, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Είναι σαφές ότι, μέσω των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων Τσάμηδων, απογόνων των εγκληματιών πολέμου του 1941-44, η αλβανική κυβέρνηση ουσιαστικά διεκδικεί τη Θεσπρωτία (την ονομάζει Τσαμερία) και άλλα ελληνικά εδάφη.
Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τουρκικού και αλβανικού εθνικισμού και αναθεωρητισμού είναι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία, γι’ αυτό και εργάσθηκε πυρετωδώς για να ακυρώσει τη συμφωνία Κώστα Καραμανλή και Σάλι Μπερίσα περί ρυθμίσεως των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών μας. Δεν αποκλείεται Ερντογάν και Ράμα να ενεργούν σε συνεννόηση μεταξύ τους υποθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη λόγω των οικονομικών της προβλημάτων.
Η πρόθεση των Αλβανών να υλοποιήσουν τη Μεγάλη Αλβανία απειλεί και την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων. Ο σκοπιανός τύπος αναφέρει ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ συμφώνησαν με τον ηγέτη της αντιπολιτεύσεως Ζόραν Ζάετς να αποκτήσει αλβανο-σλαβική ομοσπονδιακή μορφή το κράτος μόλις ο σοσιαλδημοκράτης Ζάετς διαδεχθεί το κεντροδεξιό ΒΜΡΟ στην εξουσία. Η αναβάθμιση των Αλβανών σε ισότιμους συγκυριάρχους με τους ψευδομακεδόνες ίσως οδηγήσει σε μελλοντική διχοτόμηση του κράτους με ενσωμάτωση των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Ελλάς θα πρέπει να είναι ηθικά, διπλωματικά και αμυντικά προετοιμασμένη για να αποτρέψει την αμφισβήτηση των συνόρων της από Ερντογάν και Ράμα.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πηγή: Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 9 Οκτωβρίου 2016 (antibaro.gr, http://synaxipalaiochoriou.blogspot.gr/)