Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Τα προσφυγόπουλα γύρισαν την πλάτη στο «σχολείο Φίλη» - «Χιονοστιβάδα» οι αντιδράσεις των γονέων σε όλη την Ελλάδα (φωτό, βίντεο)


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις των γονέων να φιλοξενηθούν στα σχολεία των παιδιών τους τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων τη στιγμή που ήδη τα προσφυγόπουλα γυρίζουν την πλάτη στο “σχολείο Φίλη” επιβεβαιώνοντας πώς
δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν, αλλά για να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη.
Οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου του Προφήτη στον δήμο Βόλβης αντέδρασαν στην φοίτηση 41 προσφυγόπουλων. Μάλιστα, όταν στο σημείο έφτασε ο περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, οι συγκεντρωμένοι τον αποδοκίμασαν.
Οι γονείς, όπως αναφέρει το volvipress.gr, παρέμειναν έξω από το σχολείο μέχρι τις 16.00 και αποχώρησαν αφού όρισαν συγκέντρωση στις 19.00, ώστε να αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τελικά στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε Εγνατίας, παρουσία περίπου 100 γονέων. Εκεί βρέθηκε και η επιτροπή Γονέων Ωραιοκάστρου, η οποία εξέφρασε την συμπαράσταση της και την αλληλεγγύη της.
Μέσα από τις τελικές διεργασίες αποφασίστηκε από τους γονείς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου. Παράλληλα ορίστηκε επιτροπή, η οποία θα συναντήσει τον Δήμαρχο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
ΒΟΛΒΗ
Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και στο 66ο Γυμνάσιο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Γονείς που είχαν μαζευτεί από νωρίς το πρωί διαπληκτίστηκαν με μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης που συνόδευαν 61 προσφυγόπουλα, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Γιάννη Παντή.
Η άφιξη των παιδιών έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, λόγω του ότι συνεδρίαζε στο σχολείο ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με εκπροσώπους του υπουργείου παιδείας.
Στις 3.30 περίπου το μεσημέρι, 31 προσφυγόπουλα πέρασαν την είσοδο του σχολείου μετά μουσικής, αφού ένας αποσπασμένος δάσκαλος είχε φέρει το ακορντεόν του για να υποδεχτεί τα παιδιά. Την ίδια ώρα μέλη αλληλέγγυων και ακτιβιστές διαπληκτίστηκαν έντονα με γονείς που προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστή την πόρτα του σχολείου. Οι γονείς διαμαρτύρονταν όχι για την άφιξη των παιδιών αλλά γιατί κανείς υπεύθυνος δεν τους διαβεβαίωνε ότι τα παιδιά είναι εμβολιασμένα και υγιή. 
Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των παιδιών που τελικά κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για 1.500 παιδιά φαίνεται ότι πόρρω απέχουν από την πραγματική κατάσταση, μιας και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που έχει αναλάβει τη μεταφορά μιλάει για 580 μαθητές, το 1/3 δηλαδή. 
Από τα σχολεία πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», κάποιες διευθύνσεις σημειώνουν ότι ήρθαν λιγότερα παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα μισά απ’ όσα περίμεναν και είχαν προετοιμαστεί να αναλάβουν τη διδασκαλία τους. Πηγές του υπουργείου Παιδείας, πάντως, αποδίδουν το μειωμένο αριθμό παιδιών σε καθυστερήσεις που αφορούν τις αιτήσεις των γονέων προσφύγων για να ενταχθούν τα παιδιά τους στις τάξεις υποδοχής.
Η κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία:
Με λίγα λόγια η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να προκαλέσει τις αντιδράσεις και τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Δείτε τις φωτογραφίες:
ΒΟΛΒΗ
ΒΟΛΒΗ
ΒΟΛΒΗ
ΒΟΛΒΗ
ΒΟΛΒΗ
ΒΟΛΒΗ
ΒΟΛΒΗ

Κάτω:
Πιάστηκαν στα χέρια γονείς και "αλληλέγγυοι" στο 66ο δημοτικό στην Ακαδημία Πλάτωνος 2 (vid)