Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ο Τίμιος Σταυρός και τα "ματόχαντρα"

Η «αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού» ας γίνει η προστασία της ζωής μας! Όχι άλλα ματόχαντρα μαζί με τους Σταυρούς...
 Η Εκκλησία καυχάται για τον Σταυρό του Χριστού. Η Εκκλησία καυχάται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο για τον Σταυρό του Χριστού. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος: «Εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Προς Γαλάτες 6,14). Ο Σταυρός είναι η δόξα της Εκκλησίας, είναι «η ωραιότης της Εκκλησίας» και το μεγάλο μυστήριο της. Κανένας ανθρώπινος λόγος, καμμία σκέψη, καμμία λογική δεν θα μπορέσει ποτέ να προσεγγίσει ικανοποιητικά και να ερμηνεύσει με πληρότητα το κορύφωμα της αγαπητικής διάθεσης του Θεού προς το ανθρώπινο γένος: τον σταυρικό θάνατο του Χριστού
Picture
Ο Σταυρός αποτελεί την ύψιστη «καταγγελία» της αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους. Ο Θεός αγάπησε τους ανθρώπους και το απέδειξε! Τρανή φανέρωση είναι ο Εσταυρωμένος Κύριος: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο τον μονογενή Υιό του, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια» (Ιωάν. 3,16).  Ο Σταυρός είναι η μεγάλη ευεργεσία του Θεού στον κόσμο. Με την «οικονομία του Σταυρού», δηλ. με το Πάθος, τον θάνατο, την κατάβαση στον Άδη και την Ανάστασή Του ο Χριστός κάνει χειροπιαστή πραγματικότητα την απολύτρωση του ανθρώπου, την αποδέσμευση από τον διάβολο, την κάθαρση από την αμαρτία και την κατάρα.

Ανησυχούμε βλέποντας αρκετούς χριστιανούς να μη φορούν πια τον σταυρό, αλλά διάφορα αλλά «κοσμήματα». Δεν είναι ανάγκη να φοράμε έναν πολύ ακριβό σταυρό! Φτάνει να φοράμε. Ο σταυρός είναι πολύτιμος από μόνος του!


  Το χειρότερο είναι ότι ορισμένοι  φορούν κάτι που μοιάζει με σταυρό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σταυρός ! Προσοχή, γιατί όλα αυτά τα παράξενα «σχήματα» ίσως να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται, αλλά να πρόκειται ακόμη και για κατευθυνόμενα σχέδια αλλοίωσης της ορθοπραξίας μας. Νομίζουμε δε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν οι ανάδοχοι, όταν αγοράζουν τον σταυρό για το παιδί που πρόκειται να βαπτίσουν. Να είναι κανονικός ο βαπτιστικός σταυρός και όχι κάτι σαν σταυρός. Το ιερό αυτό σχήμα, που ευλογήθηκε στο μυστήριο του Βαπτίσματος, θα συνοδεύει τον αναδεκτό τους για μια ολόκληρη ζωή. 

Επιπλέον, θα ήταν πολύ σημαντικό, ο ανάδοχος να μιλήσει γι’ αυτό στο παιδί που βάπτισε και να του ζητήσει να φορά συνεχώς αυτόν τον σταυρό. Θέλουμε ακόμη να επισημάνουμε ότι είναι υπεραρκετός ο σταυρός για να προστατεύει το παιδί μας.

Μαζί  με τον σταυρό παρατηρείται ως  τρόπος "προστασίας" από το μάτιασμα, το απαράδεκτο φαινόμενο να κρεμάμε και χάντρες θαλασσιές, ματάκια (ματόχαντρα, "φυλαχτά" που αποτελούνται από μία χάντρα και μέσα της ένα γαλάζιο μάτι) κλπ.

 Όλα αυτά είναι δεισιδαιμονίες και εκφάνσεις μαγείας, επιρροή σκοτεινών σατανιστικών δυνάμεων, που μας γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω, φανερώνοντας έλλειψη παιδείας, έλλειψη πολιτισμού και έλλειψη πίστεως. 
Η προέλευσή του " ματόχαντρου" είναι αιγυπτιακή, από το μάτι του Ώρου. Το χρώμα συμβολίζει τη θάλασσα ή/και τον ουρανό, τους τόπους όπου θέλουμε χαθεί η αρνητική ενέργεια.
Η Εκκλησία μας παραδέχεται τη βασκανία, αλλά για την αντιμετώπισή της έχει ειδική ευχή και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται τα παγανιστικής προελεύσεως ξεματιάσματα. Ούτε βέβαια τα ματάκια του Ώρου τα οποία από άγνοια κρεμούμε πολλοί στους λαιμούς και στους εσωτερικούς καθρέπτες του αυτοκινήτου μας μόνα τους αλλά πολλές φορές και μαζί με τον Πανάγιο Σταυρό του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού! 

Είναι δυνατόν η δύναμη του Σταυρού που κατακαίει τους δαίμονες να έχει την ανάγκη ενίσχυσης από φυλακτά και μάλιστα τέτοιας προέλευσης; 

Όποιος λοιπόν φοράει Σταυρό και όποιος έχει μυστηριακή ζωή δεν έχει ανάγκη από κανένα ματάκι να τον φυλάει από τη βασκανία. Πώς είναι δυνατόν να βάζουμε το σκοτάδι δίπλα στο φως, το διάβολο δίπλα στο Χριστό μας; Καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο και με τη χρήση τέτοιων φυλακτών δίνουμε δικαίωμα στον πονηρό.
Είναι λοιπόν μεγάλο λάθος να τα κρεμάμε σε λαιμούς και αυτοκίνητα. Ας τα ξεκρεμάσουμε και να μη φοράμε τίποτα άλλο εκτός από το Σταυρό του Κυρίου μας! 

Ο σταυρός αρκεί! Η «αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού» ας γίνει η προστασία αλλά και η ομορφιά της ζωής μας!
Ποια σφαίρα θα μπορέσει να διαπεράσει αυτό το αλεξίσφαιρο;

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου
 και ευλόγησον 
την κληρονομίαν Σου, 
νίκας τοις βασιλεύσι
 κατά βαρβάρων δωρούμενος 
και το σον φυλάττων, 
δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.
inefxinoypoleos.weebly.com/omicron-sigmataualphaupsilonrho972sigmaf.html

http://nefthalim.blogspot.com/2014/01/blog-post_2134.html#ixzz48qE7OBke