Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Τουρκικές προκλήσεις ανήμερα του Πάσχα. Προαναγγελίες για παρενοχλήσεις στη νήσο Πασά και στις Οινούσσες


Η Άγκυρα προαναγγέλλει παρενοχλήσεις των ελληνικών ελικοπτέρων στις Οινούσσες και τoν Πασά γιατί «είναι τουρκικό έδαφος». Η εσπευσμένη διαρροή για μετακίνηση φρουράς στη νήσο Πασά

συνδυάστηκε  με την πληροφορία ότι θα δημιουργηθεί ελικοδρόμιο, το οποίο στην πραγματικότητα ήδη υπάρχει απλά για να απαλυνθεί η είδηση για μετάφορά στρατιωτικής δύναμης στη νήσο, "ντύθηκε" και με την πληροφορία περί δημιουργίας ελικοδρομίου «θορύβησε» τον κατευθυνόμενο τουρκικό Τύπο ο οποίος αποτελεί φερέφωνο τη κυβέρνησης Α.Νταβούτογλου και αναγγέλει ότι οποιοδήποτε ελληνικό ελικόπτερο πετάξει πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών θα εκδιωχθεί διότι «βρίσκεται σε τουρκική περιοχή»!
 
Η αναγγελία αυτή προέρχεται κατ'ευθείαν από το διευθυντήριο της Άγκυρας και αποτελεί μια πρόκληση ακόμα ανήμερα Πάσχα την πιο σημαντική εορτή της Ορθοδοξίας.
 
Αναφέρει μάλιστα ότι «τα τουρκικά μαχητικά θα αναταποδίδουν την διαδικασία παρενόχλησης μέχρι το ελληνικό ελικόπτερο να επιστρέψει πίσω στην Χίο». Δηλαδή οι Τούρκοι προαναγγέλουν από τώρα ότι οποιαδήποτε πτήση στο μέλλον εντός της ελληνικής επικράτειας στο σύμπλεγμα των Οινουσσών θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.
 
Συνεπώς ακόμα και μια επίσκεψη του Έλληνα ΥΕΘΑ Π.Καμμένου με ελικόπτερο στις Οινούσσες όπως έκανε πριν λίγες ημέρες θα θεωρείται ως τέτοια.
 
Η νησίδα Πασά είναι ένα από τα 185 του Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα υποστηρίζει ότι είναι "ασαφούς εθνικής κυριαρχίας" βάσει των συνθηκών, δηλαδή δεν είναι ελληνικό έδαφος, όπως ακριβώς θεωρούσε (και θεωρεί) ότι συμβαίνει με τα Ιμια.
 
Αυτή την στιγμή έχει αναπτύξει έναν σχεδιασμό τον οποίο τηρεί με αποφασιστικότητα για να αναθωρήσει συνολικά τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.
 
«Παρ' όλη την πίεση που δέχτηκαν και δέχονται από την οικονομική κρίση, με βαθιές περικοπές, συνεχίζουν να έχουν υψηλό ηθικό, προασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» δήλωσε σήμερα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του στην φρεγάτα Αδριάς μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
«Η παρουσία του Πρωθυπουργού σήμερα στη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, στέλνει ένα μήνυμα προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι είμαστε όλοι δίπλα τους» πρόσθεσε ο υπουργός.
 
«Σε εποχές που δεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε πρόκληση, διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα
 
«Ζητούμε από όλους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα και να ξέρουν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν ούτε ένα χιλιοστό στο ελληνικό έδαφος, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στους ελληνικούς αιθέρες» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
 
Από την Πέμπτη, το πρωί όταν και συγκλήθηκε το άτυπο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, που αποκάλυψε το pronews.gr, ουσιαστικά οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. 
 Αποτέλεσμα εικόνας για cn-235 turkey
Οι τουρκικές κινήσεις της Μεγάλης Παρασκευής (υπερπτήσεις παρατήρησης σε πολύ χαμηλό ύψος επάνω από την Παναγιά ενός CN-235) ) συνδυάστηκαν με τις πληροφορίες που υπήρχαν και αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση δράση με αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη νήσο Πασά.
 
Από τα Επιτελεία έχει ανασυρθεί οποιαδήποτε πληροφορία αφορά το τουρκικό σχέδιο SUGA του 2003 που προέβλεπε κατάληψη των Οινουσσών και των νησίδων Παναγιά και Πασά (εκτός από τους Φούρνους και τη Λέρο).
 
Η αποστολή δύο κανονιοφόρων ("Αήττητος" και "Κραταιός") στην περιοχή δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αφού μετά το 2010 είναι η πρώτη φορά που στέλνονται πολεμικά σκάφη σε τέτοιες αποστολές στις οποίες απέναντί τους βρίσκεται η τουρκική ακτοφυλακή και όχι το τουρκικό Ναυτικό, αλλά ίσως αποδειχθούν μη επαο σκάφος: Στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό έσπευσαν άλλα τέσσερα τουρκικά σκάφη σε χρόνο "μηδέν"...
 
Πολύ φοβόμαστε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να είναι αποφασισμένη για ακόμα περισσότερο πιο αποτρεπτικές ενέργειες προκειμένου να διαφυλάξει την επικράτεια της.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

- See more at: (εδώ