Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ! Οι πέντε «βόμβες»

Αποτέλεσμα εικόνας για europa se rompe
Η Ευρώπη κλυδωνίζεται συθέμελα, αφού στα θεμέλιά της σκάνε η μια βόμβα μετά την άλλη, με κίνδυνο να γκρεμιστεί ανά πάσα στιγμή.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να διαχειριστούν την πιο δύσκολη στιγμή από την ίδρυση της ένωσης μέχρι σήμερα, έχοντας μπροστά τους μεγάλα προβλήματα και ανακύπτουν συνεχώς νέα ζητήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε εστίες που δημιουργούν εκρηκτικό σκηνικό.
  • Το Brexit είναι μια απειλή που μπορεί να αποτελέσει την αρχή της κατάρρευσης. Η κοινή γνώμη στη Βρετανία βλέπει με δέος τα τεράστια θέματα που έχουν ανακύψει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και εκτιμούν ότι θα γλιτώσουν εγκαταλείποντας την Ευρώπη.
  • Οι χώρες του λεγόμενου «Βίζεγκραντ» έχουν δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό βηματισμό, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ιδιαίτερα στο θέμα του προσφυγικού. Οι αποφάσεις για κλείσιμο των συνόρων δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα.
  • Η Γερμανία που επηρέαζε τις αποφάσεις των περισσοτέρων χωρών, ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα. Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ διαφωνεί ανοικτά με τον Σόιμπλε, ενώ η Μέρκελ έχει χάσει την αίγλη της στο εσωτερικό. Άλλωστε επίκεινται κρίσιμες εκλογές στα κρατίδια.
  • Στην Αυστρία, η άνοδος των ακροδεξιών και η γκρίνια στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατών και στην αριστερά από την ήττα που υπέστησαν, αλλά και από την διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα προκάλεσαν την παραίτηση του καγκελάριου Φάιμαν. Το γεγονός έχει επισκιάσει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, ακόμη και το κρίσιμο Eurogroup.
  • Η Ελληνική κρίση και το ενδεχόμενο Grexit ίσως αυτή τη στιγμή να φαντάζει αρκετά μικρό πρόβλημα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Όλα αυτά όμως επηρεάζουν τις αποφάσεις για τη χώρα μας. Το πιο πιθανό είναι να αναβάλουν τις κρίσιμες αποφάσεις περιμένοντας να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Άλλωστε η συνεδρίαση του Eurogroupέχει επισκιαστεί από την παραίτηση Φράιμαν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα προτιμήσουν να πάρουν χρόνο, που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.