Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ρωσικά καρφιά για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων από τους Τούρκους στο Αιγαίο επαναφέρουν σε κάθε ευκαιρία οι Ρώσοι.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη σκυτάλη πήρε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Με δηλώσεις της επέκρινε την Τουρκία για την πραγματοποίηση επικίνδυνων πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο ενώ πρόσθεσε ότι οι παραβιάσεις έλαβαν χώρα μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. για το Προσφυγικό.

Τι λένε για την πολιτική ΝΑΤΟ – Άγκυρας

 Τα πυρά της δεν περιορίστηκαν εκεί καθώς άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις εναερίου χώρου ενός κυρίαρχου κράτους από μέλος της. Η ρωσική στάση δεν προκαλεί έκπληξη καθώς βρίσκεται σε κόντρα τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την Τουρκία εξ ου και τα συνεχή πυρά ανάμεσά τους και αυτό ότι θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία σχόλιο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Ο Ταντζού Μπιλτσίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι τα σχόλια αυτών «που δεν σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων τους» και «προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα με περιπέτειες στην εξωτερική πολιτική» δεν έχουν αξία. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι περίεργο που «η εκπρόσωπος μιας χώρας που βίωσε τρεις εμπειρίες διακυβέρνησης (Ρωσική Αυτοκρατορία, Σοβιετική Ένωση, Ρωσική Ομοσπονδία) στον 20ό αιώνα δίνει μαθήματα σε άλλους για την κατάρρευση κρατών», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ακολουθεί «έντιμη, φιλειρηνική και φιλική πολιτική από το 1923». 

Υπενθυμίζεται πως η Ζαχάροβα είχε δηλώσει πως η Τουρκία «προσπαθεί να αναστήσει τη δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», συμπληρώνοντας ότι «όλοι ξέρουμε πώς τελείωσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία» και κάνοντας λόγο για «εντελώς καταστροφικό ρόλο της τουρκικής κυβέρνησης στα πάντα, στην Κριμαία, στη Συρία, στο προσφυγικό, στην τρομοκρατία, σε εθνοτικά προβλήματα και ούτω καθεξής».

see at: