Σοβαρές παρενέργειες σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλεί
η προσπάθεια της Αθήνας να έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές, καθώς η Άγκυρα κατά την πάγια τακτική της απαντά με νέες απαιτήσεις.
Μια τέτοια απαίτηση αποτελεί -σύμφωνα με τη Real News- η δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου για μια ενδεχόμενη άρση του casus belli στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας την Τετάρτη στη Σμύρνη. Ως προϋπόθεση για την άρση της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που αντιμετωπίζει ως αιτία πολέμου την περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε την παραίτηση της χώρας μας από αυτό το δικαίωμα της. Επί λέξει είπε πως «το casus belli είναι μια απόφαση του 1996 -εξαιτίας μιας ενέργειας εκείνης της εποχής- που αν την πάρετε πίσω, θα πάψει να υφίσταται».
Η αποστροφή αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, καθώς τόσο ωμά η συγκεκριμένη απαίτηση δεν είχε τεθεί ποτέ δημόσια από τη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει «να την πάρετε πίσω» εννοεί να αναιρέσει η Αθήνα την κύρωση της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια απαίτηση δηλαδή πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά.