Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Πότε ο Θεός διακόπτει τη ζωή του ανθρώπου;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πότε ο Θεός διακόπτει τη ζωή του ανθρώπου;
Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα / Άγιος Παΐσιος
«Ο Θεός διακόπτει τη ζωή του ανθρώπου, όταν
διαπιστώνει ότι αυτός είναι έτοιμος να περάσει στην αιωνιότητα, είτε όταν βλέπει ότι δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα διόρθωσης».
orthodoxathemata.blogspot.com


 Άγιος Παΐσιος
Όταν ακούω για τον θάνατο κάποιου νέου, λυπάμαι, αλλά λυπάμαι ανθρωπίνως. Γιατί, αν εξετάσουμε τα πράγματα πιο βαθιά, θα δούμε ότι, όσο μεγαλώνει κανείς, και περισσότερο αγώνα πρέπει να κάνη, αλλά και περισσότερες αμαρτίες προσθέτει. Ιδίως όταν είναι κοσμικός, όσο περνούν τα χρόνια, αντί να βελτιώσει την πνευματική του κατάσταση, την χειροτερεύει με τις μέριμνες, με τις αδικίες κ.λπ. Γι’ αυτό είναι πιο κερδισμένος, όταν τον παίρνει ο Θεός νέο.

-Γέροντα, γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι;

Αποτέλεσμα εικόνας για θανατος αμαρτωλου για να σταματησει το κακο– Κανείς δεν έχει κάνει συμφωνία με τον Θεό πότε θα πεθάνει. Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο, για να σώσει την ψυχή του. Εάν δη ότι κάποιος θα γίνει καλύτερος, τον αφήνει να ζήση. Εάν δη όμως ότι θα γίνει χειρότερος, τον παίρνει, για να τον σώσει. Μερικούς πάλι που έχουν αμαρτωλή ζωή*, αλλά έχουν την διάθεση να κάνουν καλό, τους παίρνει κοντά Του, πριν προλάβουν να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι θα έκαναν το καλό, μόλις τους δινόταν η ευκαιρία. Είναι δηλαδή σαν να τους λέει: «Μην κουράζεστε• αρκεί η καλή διάθεση που έχετε». Άλλον, επειδή είναι πολύ καλός, τον διαλέγει και τον παίρνει κοντά Του, γιατί ο Παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια.

 *Βεβαίως ο Άγιος δεν αναφέρεται στους ασεβείς, αθέους, αντιχρίστους και κατά προαίρεση σκοπίμως και ενσυνείδητα αμαρτάνοντας. Και σε αυτούς κολοβώνονται επίσης οι ημέρες, από φιλανθρωπία πάλι του Θεού. Έτσι τυγχάνουν μικροτέρας κολάσεως, από το να ζούσαν χρόνια πολλά αμαρτάνοντας (κολαζόμενοι) περισσότερο.