Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΕΛ.ΑΣ- Φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα νησιά με τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες

ektos-elegxou-to-prosfugiko-epeisodia-kai-diamarturies_4.w_l
Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η κατάσταση σε Χίο και Σάμο, μετά τα πρόσφατα, σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων των δύο νησιών.


Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες, αναμένοντας να κριθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν καταθέσει.

Οι συνθήκες δυσκολεύουν περισσότερο λόγω των επιπλέον προβλημάτων που φέρνει ο χειμώνας, ενώ το ενδεχόμενο εκδήλωσης ντόμινο ανεξέλεγκτων καταστάσεων σε hotspots και κέντρα φιλοξενίας σήμανε συναγερμό σε αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν έντονα πληροφορίες και ενδείξεις για δράση ακροδεξιών στοιχείων στα δύο νησιά.
Ταυτόχρονα, το αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας απαγορεύεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άτομα από τα νησιά, εκτός αν εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει.
Ωστόσο για όσους αφικνούνται σήμερα στα νησιά -εφόσον οι ροές συνεχίζονται καθημερινά- και καταθέτουν αίτημα ασύλου, οι διαδικασίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν περάσουν τουλάχιστον 10-12 μήνες, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
Το θέμα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που μετέβη στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ζήτησε άμεση βοήθεια τόσο όσον αφορά τις υπηρεσίες ασύλου όσο και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά παραμένουν 16.168 άτομα ενώ οι υφιστάμενες δομές μπορούν να φιλοξενήσουν έως 8.000 άτομα.
Στη Λέσβο βρίσκονταν 6.142 άτομα, στη Χίο 4.143, στη Σάμο 2.670, στην Κω 2.004 και στη Λέρο 918. Οι κάτοικοί τους ζητούν να μεταφερθούν οι μετανάστες άμεσα στην ενδοχώρα ώστε τα νησιά όπου υπάρχουν hotspots να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε δημοσιογράφους από τη Χίο, σε συνάντησή τους στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. «Η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα σημαίνει κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Την επόμενη ημέρα θα γεμίσουν τα νησιά με νέο κύμα μεταναστών», τονίζει ο κ. Μουζάλας. Αντιπροτείνει δε τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας σε Χίο και Λέσβο ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα hotspots, τα οποία θα παραμείνουν ως κέντρα καταγραφής.
Όσον αφορά τη Χίο όπου τις τελευταίες ημέρες σοβαρά επεισόδια κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα -το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη-, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής τονίζει ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται όσα λέει το υπουργείο. Τα άτομα που εργάζονται για λογαριασμό του δήμου στη Σούδα αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό μετά τα τελευταία επεισόδια.
Στη Σάμο, ο σύνδεσμος ξενοδόχων ζητεί να φύγουν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί προκειμένου να σωθεί ο τουρισμός. Μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύνδεσμος, ζητεί από τα μέλη του να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ προσφέροντας τα ξενοδοχεία τους για τη φιλοξενία προσφύγων.