Σελίδες

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Τουρκία: «Οι ΗΠΑ οργάνωσαν το πραξικόπημα»

Στα άκρα οδεύουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με τον Ερντογάν να κατηγορεί πλέον ανοιχτά τις ΗΠΑ για οργάνωση, σχεδιασμό και προμήθεια των πραξικοπηματιών με οπλισμό από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ!
 
Οι κατηγορίες δεν σταματούν εδώ καθώς κυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ διενεργούν δημοσκοπήσεις με κύρια ερωτήματα:
 
"πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ είχαν άμεσα ή έμμεσα υποστηρίξει το αποτυχημένο γκιουλενιστικό πραξικόπημα στην Τουρκία;" και
 
"Ποιος θεσμός των ΗΠΑ παρείχε την μεγαλύτερη υποστήριξη στην τρομοκρατική ομάδα του Γκιουλέν, η CIA, το FBI, το Department of State ή ο Λευκός Οίκος;
 
Φυσικά τρίτη επιλογή δηλαδή να μην είχαν σχέση οι ΗΠΑ δεν υπάρχει με την συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού σε ποσοστό 80% να ψηφίζουν ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ. Το τραβάει πολύ ο Ρ.Τ.Ερντογάν και πληροφορίες φέρουν την Ουάσινγκτον να ανησυχεί για πιθανό κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ. Εξάλου οι δημοσκοπήσεις αυτές εκεί στοχεύουν.
 
Τα ΜΜΕ του Ερντογάν αναφέρουν πως διοικητές των πραξικοπηματιών συναντήθηκαν 12 φορές στη βάση του Ιντσιρλίκ και στο Χατάι με Αμερικανούς για να σχεδιαστεί το πραξικόπημα ενώ υπήρχαν συνεννοήσεις με το PKK/PYD.
 
Ταυτόχρονα τα μαχητικά των πραξικοπηματιών φορτώθηκαν με βόμβες και έλαβαν πυρομαχικά από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο διοικητής της 39ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, Hasan Polat.
 
Συγκεκριμένα λένε ότι έγιναν 8 φορές δρομολόγια μεταφορικών αεροσκαφών που μετέφεραν βόμβες για τα αεροσκάφη των πραξικοπηματιών ενώ οι στασιαστές είχαν και σχεδιάσει και οδό διαφυγής αν κάτι πήγαινε στραβά.
 
Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, στρατιωτικός αξιωματούχος που συνελήφθη στο Χατάι στη ΝΑ Τουρκία αποκάλυψε σχέδιο κατοχής της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα.
 
"Ως μέρος του σχεδίου το οποίο σχεδιάστηκε στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κατά τη διάρκεια συναντήσεων, χιλιάδες πράκτορες της συριακής Μυστικής Υπηρεσίας Mukhabarat θα έμπαιναν στην Τουρκία για να ενωθούν μαζί με τους ένοπλους τρομοκράτες.
 
"Ο πρώτος στόχος των ανταρτών θα ήταν η Αλεξανδρέττα και θα ακολουθούσαν και άλλες τουρκικές πόλεις, Κων/πολη και Άγκυρα (για τις πόλεις αυτές έγινε ειδική αναφορά στο τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για αγορά ρωσικών α/α συστημάτων).
 
Στόχος της οργάνωσης FETÖ/PYD  του Φ.Γκιουλέν ήταν να ελεγχθεί το ευρωπαικό μέρος της Τουρκίας ενώ οι δυνάμεις κατοχής θα προσπαθούσαν να ελέγχουν τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.
 
Στην συνάντηση που αποφασίστηκε το πραξικόπημα ήταν παρών και ιρανός αντιπρόσωπος".
 
Η Τουρκία απομονώνεται εντελώς. Αν και επεδίωξε στο τελικό κείμενο της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας χωρών G20, να συμπεριληφθεί δήλωση υποστήριξης προς την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εντούτοις η προσπάθεια των Τούρκων διπλωματών απέτυχε, σύμφωνα με αξιωματούχους της G20.
 
Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία από την Τετάρτη επέβαλε κατάσταση ανάγκης στη χώρα, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής της θανατικής ποινής για τους αποτυχημένους πραξικοπηματίες, επιθυμούσε στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου να υπάρξει μία παράγραφος για την Τουρκία. Η τελική ανακοίνωση της G20, συγκεντρώνει πάντοτε το ενδιαφέρον των διεθνών χρηματαγορών.
 
Συνολικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκλεισε 15 ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί είχαν σχέση με την οργάνωησ του Γκιουλέν, 35 νοσοκομεία, 1043 σχολεία, 1.229 ιδρύματα και οργανισμούς, 19 ενώσεις.

 
Σημείωμα της πρεσβείας των ΗΠΑ που χαρακτήριζε το πραξικόπημα "τουρκική εξέγερση".
 
 
 
 
 
 
 
 
 


του Βασίλη Καπούλα