Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Η Τουρκία "χορεύει στο ταψί" τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες - Ζητάει απίστευτα ανταλλάγματα για μία συμφωνία που δεν θα τηρήσει

Αποτέλεσμα εικόνας για
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ 
Οι Ευρωπαίοι πίστεψαν πώς μπορούν
να προχωρήσουν σε μία συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η Άγκυρα τους “χορεύει” στο ταψί, εγείροντας συνεχώς αξιώσεις σε ένα παζάρι που απειλεί να τινάξει στον αέρα ακόμη μία Σύνοδο Κορυφής.
Και το θέμα είναι πώς όσο δεν υπάρχει συμφωνία τόσο η Ελλάδα θα συνεχίσει να “πνίγεται” στους λαθρομετανάστες και στους πρόσφυγες με τα σύνορα στα Σκόπια να είναι κλειστά και τους Τούρκους διακινητές να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους. Είναι δε αμφίβολο και να υπάρξει συμφωνία αν αυτή θα εφαρμοστεί. Το έργο το έχουμε δει να παίζεται πολλές φορές, όπως με τα κλειστά σύνορα της “βαλκανικής οδού”.
Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει συνεχώς τις προβλέψεις του pronews.gr πώς στην Ελλάδα κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν περισσότεροι από 500.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Άντε, στην καλύτερη περίπτωση η χώρα μας να κερδίσει μία στήριξη στο θέμα της αξιολόγησης ή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Μέχρις εκεί...
Ας δούμε λοιπόν τι προέκυψε από τις χθεσινές μαραθώνιες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει συμφωνία αν βεβαίως το δεχθεί η Τουρκία. Σε λίγη ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να τον παρακαλέσουν να συνηγορήσει.
Το μεγαλύτερο ωστόσο αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι το αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας, το οποίο όμως μπλοκάρεται από την Κύπρο, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να απειλεί με βέτο εάν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως, είναι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
Μπροστά στο βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν τρία άλλα κεφάλαια για την Τουρκία που δεν αποτελούν για την Κύπρο κόκκινη γραμμή. Το άλλο σενάριο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι να προταθεί στην Τουρκία να γίνει απλά η προετοιμασία για το άνοιγμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων. Ωστόσο, αυτό δεν γνωρίζει κανείς εάν θα γίνει δεκτό από την Τουρκία.
Επίσης μεγάλο αγκάθι για μεγάλη μερίδα των Ευρωπαίων ηγετών είναι η νομιμότητα της συμφωνίας με την Τουρκία και συγκεκριμένα για τις μαζικές επαναπροωθήσεις που θέλουν οι Ευρωπαίοι, καθώς αυτό το μέτρο έχει δεχθεί τις σφοδρές κριτικές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από πλήθος οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Προκειμένου να προστατευτούν λοιπόν τα δικαιώματα των προσφύγων, υπάρχει η πρόταση του Τουσκ να σταλεί στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ειδικών που θα αποτελείται από δικηγόρους, δικαστές, διερμηνείς, διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνονται και να ελέγχονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται.
Ο επόμενος σκόπελος είναι το γεγονός πως η Τουρκία δεν εγγυάται την ασφάλεια των μεταναστών που δεν είναι από τη Συρία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί η χώρα αυτή ασφαλής για τις επαναπροωθήσεις. Αυτό νομικά αποτελεί για τους ευρωπαίους ηγέτες μεγάλο κόλλημα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το αίτημα της Τουρκιάς για απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν έως τα τέλη Ιουνίου. Σε αυτό το αίτημα αντιδρά σθεναρά η Γαλλία πρώτη από όλους και εν συνεχεία η Κύπρος, καθώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που περιπλέκει το θέμα της βίζας.
Μετά από όλα αυτά τα προβλήματα φαίνεται πως τα περισσότερα χρήματα που ζητούν οι Τούρκοι, δηλαδή συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το τελευταίο που απασχολεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο στόχος είναι πάντως για τους πρόσφυγες πως για κάθε Σύριο πρόσφυγα που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία από την Ελλάδα, η Ευρώπη θα δέχεται στο έδαφός της έναν Σύριο πρόσφυγα που έχει καταγραφεί από την Τουρκία και θα βρίσκεται στο έδαφός της.
Το αρχικό σχέδιο προβλέπει πως οι χώρες της Ευρώπης θα δεχθούν 72.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων, με τον αστερίσκο όμως πως αυτός ο αριθμός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Όπως επισημάναμε λοιπόν και στην αρχή η συμφωνία κρίνεται από την Τουρκία, όπως και η εφαρμογή της. Η Ελλάδα λοιπόν είναι χαμένη όπως και να έχει. Πόσο μάλλον όταν στα τουρκικά παράλια βρίσκονται περίπου 3.000.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες έτοιμοι να περάσουν στα ελληνικά νησιά.