Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Εγκατάσταση της νέας Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος (2017)

epistasia2016-17-620x357.jpg
Με κάθε επισημότητα και όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 (π.η. 1/6/2017). Την ράβδο του Πρώτου παρέδωσε
ο απερχόμενος Πρωτεπιστάτης Γέρ. Βαρνάβας Βατοπαιδινός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιστασίας Γέρ. Φιλόθεο Κουτλουμουσιανό, Γέρ. Ιωσήφ Καρακαλληνό και Γέρ. Φιλήμωνα Σταυρονικητιανό στον Γέρ. Νικόδημο Λαυριώτη, ο οποίος σε τελετή που έλαβε χώρα στο πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου, ενώπιον της θαυματουργού εικόνος του «Άξιον εστίν», ενεχείρησε τη νέα Επιστασία.

Ο Γέροντας Γερβάσιος Ιβηρίτης ανάλαβε Πρωτεπιστάτης, ενώ την Επιστασία των Ιερών Μονών αποτελούν ο Γέροντας Ευάρεστος Παντοκρατορινός, ο Γέροντας Νικηφόρος Φιλοθεΐτης και ο Γέροντας Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης. Αρχιγραμματέας εξελέγη για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Γέροντας Θεόφιλος Παντοκρατορινός.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις Καρυές παρουσία του διοικητή του Αγίου Όρους, Αρίστου Κασμίρογλου, αντιπροσώπων των  είκοσι αγιορειτικών Μονών, εκπροσώπων αρχών και φορέων και ευλαβών προσκυνητών.